Pavel Bém školil Hudečka a Krnáčovou o slavném tunelu. Z Prahy si prý někdo udělal dobrou dojnou krávu a oni s tím nic nedělali

29.03.2015 14:34

Hosty nedělních Otázek Václava Moravce České televize byli pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) a její předchůdce v úřadě Tomáš Hudeček. Diskutovali spolu o tunelu Blanka a jiskřilo to mezi nimi. Na kameru navíc zaznělo i vyjádření exprimátora Pavla Béma, který svou spoluvinu na problémech s tunelem odmítá, ukazuje na své nástupce, ale i na firmu, která si prý chce z Prahy dělat "dojnou krávu". Nakonec došlo i na Opencard. Hudeček Krnáčovou varoval před vězením.

Pavel Bém školil Hudečka a Krnáčovou o slavném tunelu. Z Prahy si prý někdo udělal dobrou dojnou krávu a oni s tím nic nedělali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátorka Prahy Adriana Krnáčová

"V současné době jsme si stanovili, že budeme usilovat o zprovoznění tunelu a viníky budeme hledat až poté," prohlásila hned na úvod Krnáčová s tím, že zde neselhal ani tak exprimátor Tomáš Hudeček, ale příslušný radní - pan Nouza. Hudeček kontroval, že pochybnosti o tom, zda je komplex Blanka skutečně suchým tunelem, vznikly už dlouho před tím, než došlo k dnes již pověstným přívalovým dešťům.

Stavební dozor se schvaloval už dávno, v roce 1997

Ve vysílání zaznělo také vyjádření Pavla Béma. Argumenty jeho nástupců prý mají zakrýt jen to, že stavbu tunelu Blanka už čtyři roky nikdo neřídí. Jakoukoli spoluvinu na problémech s tunelovým komplexem Bém odmítá. "Pokud pan exprimátor mluví o tom, že někde nebyl stavební dozor, tak te provádí firma IDS, a to na základě smlouvy z roku 1997, tedy z doby, kdy v Praze vládla ODS," upozornil Hudeček. V té době hlavnímu městu vládl Jan Koukal, v té době občanský demokrat.

Krnáčová ale připomněla, že Praha také společnosti IDS za dozor neplatila, což je zásadní problém, který se teď řeší v arbitráži. Hudeček se bránil, že se firmám obecně neplatilo už v době, kdy nebyl primátorem, a byl to prý právě on, kdo rozjížděl různé arbitráže. Krnáčová bleskově zareagovala tvrzením, že arbitráž s firmou IDS iniciovala ona.

Krnáčová opakovaně prohlašovala, že chce Blanku spustit co nejdřív, což je i v zájmu firem, které za tunelem stojí, hraje se o jejich pověst. Faktem však také je, že během zkušebního provozu mohou na povrch vyplout i jiné problémy. Podle Hudečka ale bude třeba také právně dořešit, jak to bude s placením za další práce. Připomeňme, že firma ČKD DIZ dnes tvrdí, že bude nutné vyměnit prakticky všechny kabely, kvůli jejich promočení. Toto znovu okomentoval i Pavel Bém. "Proč by se měly měnit celé kabely? ČKD chce na Blance vydělat peníze a říká si zřejmě, že Praha je dobrá dojná kráva," prohlásil Bém. Hudeček má prý podobné informace, i když by se nevyjadřoval tak expresivně.  

Poslanci mají od Blanky odstup

V tu chvíli se znovu ozvala Krnáčová, která dál volá po zprovoznění tunelu Blanka. Pokud na to město vůbec ještě vydá nějaké peníze, tak jen proto, aby se tunel co nejrychleji otevřel. "Ale tady nejde jen o tunel Blanka, tady jde o problém, jak se tu realizují dopravní stavby," konstatovala primátorka, když se vyjadřovala k tomu, proč se opakovaně zasazovala o vytvoření sněmovní komise pro tunel Blanka. "Protože si myslím, že jsou od toho problému odtažití. A kdyby to dělali magistrátní úředníci, tak by neměli čas dělat nic jiného," upozornila Krnáčová. Nechtěla se obrátit na policii, protože by jí zároveň musela v trestním oznámení podat informaci, kde se mohl stát trestný čin. Ona zkrátka neví, jestli k nějakému zločinu došlo. Poslanci by do toho zkrátka měli vnést světlo.  

Opencard a hrozící vězení

Nakonec se hosté věnovali kauze Opencard. "Kdyby se pokračovalo v tom, co bylo nastaveno v září 2014, aby Opencard přešla plně pod město, tak by dnes lidé v podstatě nic nepoznali," uvedl Hudeček. S nápadem vracet se k papírovým kupónům přišel už jeho radní, ale on ho s tímto nápadem vykázal. Dnes se budou nakupovat papírové kupóny. Objevuje se tu i firma, která má podle Hudečka vazby na některého z lobbistů, a pokud s touto firmou bude město spolupracovat na základě zvláštních dodatků, může být dnešní primátorka stíhaná podobně jako dříve náměstek Jaromíra Drábka (TOP 09). "Naše kauza je špatně zpracovaná a vrátili ji k přepracování," poznamenal.

Krnáčová k tomu poznamenala, že se provozovateli Opencard neplatilo a ona nechápe proč. U antimonopolního úřadu si prý asi bude Praha stěžovat, protože firma zneužila svého dominantního postavení na trhu. A kdyby náhodou došlo k tomu, že bude systém vypnut, město musí mít v záloze i papírové kupóny.

Hudeček v závěru Krnáčovou napadl, že shodila ze stolu jím připravené řešení a na jednání s provozovatelem systému Opencard - firmou EMS - chodí nepřipravená. "Já se moc těším na to, až budete ve funkci stejně dlouho jako jsem byl já, tak jaké řešení přinesete," prohlásil ironicky Hudeček s tím, že město musí podle smlouvy platit firmě EMS čtyři miliony každý měsíc, na což má podle exprimátora právo.

"Nebylo to připraveno tak, jak říkáte," vmetla primátorka svému předchůdci. Město prý nemohlo dodělávat nehotový projekt, muselo se zabývat pokračováním Opencard.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…