Pavel: Jsme téměř rok ve válce. Humanitární koridor na Ukrajině? Ne. Moderní zbraně

05.02.2023 9:52 | On-line

Nově zvolený prezident ČR Petr Pavel už začal úřadovat a řada jeho kroků vyvolává kritiku. Stihl naštvat Hrad, Čínu i Rusko. Vyvstávají otázky, co přijde s jeho inaugurací 9. března, když už nyní se do významných aktivit pouští s takovou vervou. Své prezidentské plány přiblížil v rozhovoru pro Novinky.

Pavel: Jsme téměř rok ve válce. Humanitární koridor na Ukrajině? Ne. Moderní zbraně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Petr Pavel

Podle některých názorů je problém, že Petr Pavel jedná jako prezident, byť mu jeho funkční období začne až 9. března. V tom podle svých slov ale neshledává nic špatného: „Naopak je důležité, aby přechodné období do inaugurace zvolený prezident využil k tomu, aby si nastavil vztahy, informoval se o řadě aktuálních věcí, které bude muset po inauguraci řešit. A to s jediným cílem, aby už od 9. března mohl začít plnohodnotně fungovat,“ uvádí nová hlava státu.

Následně dodává, že bude aktivním prezidentem: „Budu aktivní prezident, ne aktivistický. Každý by měl dělat svoji práci aktivně, nejen prezident. Je to hlavně o tom, nepřekračovat pravomoci, a to rozhodně dělat nebudu. Ale zároveň bych chtěl plně využívat prostor, který mi pravomoci prezidenta budou skýtat, protože jedině v tom vidím cestu, jak posunout věci dál,“ říká Petr Pavel.

Zároveň není jeho plánem zastínit vládu premiéra Petra Fialy (ODS): „O to rozhodně nebudu usilovat. Nebudu vládě ani jiným institucím zasahovat do jejich pravomocí a působnosti. Určitě se ale budu snažit mít veškeré informace, abych se mohl kvalifikovaně bavit s vládou, s parlamentem. A k tomu, abych je měl, logicky musím jednat s lidmi. Rozhodně bych ale nechtěl jakkoli suplovat činnost vlády,“ dodává.

„Nechci se chovat jako neřízená střela. Veškeré své zahraničněpolitické kroky budu konzultovat s vládou tak, abychom byli v jednotě,“ říká Petr Pavel. K případné cestě na Tchaj-wan, s jehož prezidentkou si už volal, doplnil: „V tomto případě respektuji principy, které jsou jasné, ale to neznamená, že bych se případnému kontaktu s tchajwanskou prezidentkou v budoucnu chtěl vyhnout.“

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak takovýhle hovado jsme na hradě ještě neměli. , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseBohem , 05.02.2023 12:46:35

|  12 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…