Pavel: Obrannou smlouvou s USA se šetří čas

02.08.2023 11:28

Obrannou smlouvou se Spojenými státy se šetří čas, kterého se v případě potenciální krize nedostává. Na Twitteru to dnes uvedl prezident Petr Pavel k dohodě, kterou v úterý podepsal.

Pavel: Obrannou smlouvou s USA se šetří čas
Foto: Facebook
Popisek: Petr Pavel

Jde o dohodu mezi dvěma suverénními zeměmi, která žádným způsobem nesnižuje suverenitu kterékoli z nich, řekl v přiloženém videu. Pro Česko podle něj znamená posílení obranyschopnosti.

Parlamentní schvalování smlouvy provázely protesty odpůrců přítomnosti amerických vojáků na českém území. Obě komory ale dokument podpořily značnou většinou hlasů. V Senátu pro něj hlasovalo 66 ze 72 a ve Sněmovně 115 ze 144 přítomných zákonodárců. Dokument ještě podléhá spolupodpisu premiéra Petra Fialy (ODS). Ministerský předseda smlouvu podepíše první den po návratu z dovolené.

„Nežijeme v bezpečném světě. Musíme se spoléhat na spojenectví. Naším nejsilnějším a také nejvíce akceschopným spojencem jsou Spojené státy," uvedl Pavel. „Naše okolní státy kromě Rakouska, které není členem NATO, dohodu mají také. I Maďarsko, které si velice zakládá na své autonomii a suverenitě, smlouvu podepsalo," doplnil.

arm. gen. v.v. Ing. Petr Pavel, M.A.

  • BPP
  • Profil není převzatý, články vkládá redakce.
  • prezident České republiky

Jakýkoli vstup vojáka cizí země na české území bude vždy předmětem souhlasu vlády a Parlamentu, ujistil prezident. Smlouva podle něj pouze upravuje administrativní, právní, pojišťovací, finanční a jiné podmínky pro pobyt vojáků americké armády v ČR. „Výrazně zkracuje čas, kterého se v krizi nebude dostávat. Proto je dobře, když budou tyto podmínky připraveny předem, a to do posledního detailu," uvedl. Dohoda podle něho nepředstavuje žádné ohrožení bezpečnosti ani omezení suverenity.

Obranná smlouva dává Česku podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) další bezpečnostní záruku a je cenná i v souvislosti s ruskou vojenskou agresí vůči Ukrajině. „V této situaci se bez silného spojenectví s dalšími demokratickými zeměmi neobejdeme," zdůraznila Černochová při sněmovním schvalování smlouvy.

Vládní představitelé i zástupci opozičního hnutí ANO zdůrazňovali, že dohoda není o pobytu amerických vojáků ani o výstavbě základen ozbrojených sil USA v Česku. Dlouhodobější přítomnost americké armády v tuzemsku by vždy musel schvalovat Parlament, upozorňovali. Pak by se právní postavení amerických vojáků řídilo obrannou smlouvou. Koaliční činitelé také odmítali přirovnávání dohody k „dočasnému" pobytu sovětských vojsk v někdejším socialistickém Československu po roce 1968.

Kritika při sněmovním projednávání smlouvy zněla hlavně z opozičního hnutí SPD, podle kterého je dokument smlouvou o budoucí vojenské přítomnosti USA v České republice. Dohoda je podle zástupců SPD jednostranně výhodná pro Spojené státy a Česko je podřízenou stranou. Zástupci hnutí Tomia Okamury neúspěšně volali po schvalování v celostátním referendu a po doplňkovém protokolu, že v Česku nebude americká základna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMirouš , 02.08.2023 17:16:57
Nejhorší vláda a nejhorší neprezident po roce 89 !!!

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…