Pavel Rychetský: Dagmar Burešová byla dáma se srdcem lvice. Statečně zastupovala disidenty

03.07.2018 9:51

Včera zemřela první ministryně spravedlnosti po sametové revoluci Dagmar Burešová, která se zasloužila o základy českého zákonodárství. Přinášíme reakce na její odchod z Lidových novin a serveru iDnes.

Pavel Rychetský: Dagmar Burešová byla dáma se srdcem lvice. Statečně zastupovala disidenty
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Soudce zpravodaj Pavel Rychetský

Na post ministryně spravedlnosti ji tenkrát navrhl Pavel Rychetský, nynější předseda Ústavního soudu. O okolnostech jejího jmenování hovoří Petr Pithart. „Řekla, že je naprosto vyloučené, aby hned přijela, protože nemá udělanou hlavu,“ vzpomíná s úsměvem Pithart. Po hodině se prý ale objevila „zářící a krásná“. O vedení resortu, dle jejího vyjádření, nic nevěděla, ale justici znala jako málokdo, tak jejich nabídku přijala. „Byla to žena, která hořela pro spravedlnost. Nikdy se nebála říct, co si myslí, ať už mluvila s prezidentem Havlem či s kýmkoliv jiným,“ chválí zesnulou tento významný člen KDU-ČSL. Burešová iniciovala základy restitučního zákona a podpořila také velký lustrační zákon. Svou úlohu také sehrála při rozdělení Československa.

Anketa

Bude Miroslav Kalousek zvolen do příští Poslanecké sněmovny?

9%
91%
hlasovalo: 9013 lidí

Chválí jí i Jiří Balaštík, advokát, který u ní zahájil advokátskou praxi. „Spojení vynikající právničky s obrovskou statečností, to se u ní projevovalo po celý její pracovní život. Obdivoval jsem její nadšení a nasazení pro správnou věc a dobro, a to ať v advokacii nebo politice,“ říká na její adresu. Josef Baxa, předseda Nejvyššího správního soudu, popisuje její léta v čele resortu jako „období, kdy soudci mohli svou ministryni milovat“.

Podle Radima Bureše, vdovci po Dagmar Burešové, byla její hlavní vlastností slušnost. Prý nikdy nepotkal nikoho, kdy by ji neměl rád. Údajně nebyla vůbec šikovná na domácí práce a nikdy se nenaučila psát na stroji nebo na počítači, byla zvyklá diktovat. „Chytrá, dobrá, nemůžu si stěžovat,“ říká.

Její práce si cení i Pavel Rychetský: „Dáša Burešová byla, jak já říkám, dáma se srdcem lvice. Skvělá právnička, nesmírně obětavá a statečná žena, která celý život jako advokátka zastupovala ty nejpotřebnější. Dlouhá léta se specializovala na zastupování lidí po pracovních úrazech a nemocech z povolání, zejména horníků na Ostravsku, takže po desetiletí cestovala k ostravským soudům.“

„A není žádným tajemstvím, že se po okupaci nesmírně statečně začala zabývat zastupováním disidentů v civilních i trestních sporech,“ řekl pro iDnes předseda Ústavního soudu. Připomněl i kauzu související s Janem Palachem, ve které se Burešová angažovala a která byla zfilmována pod názvem Hořící keř.

K jejímu úmrtí se vyjádřila i nová ministryně spravedlnosti Taťána Malá. „Byla odvážná v časech, kdy odvaha nebyla samozřejmostí,“ říká a vyjadřuje upřímnou soustrast rodině Burešové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…