Pavel Sehnal: Ceny elektřiny poletí vzhůru, monopol státu škodí

09.08.2021 20:00

Mnohé občany i podnikatele překvapil velký růst cen elektrické energie. Podle šéfa Aliance pro budoucnost Pavla Sehnala však ceny poletí vzhůru i v příštím roce. Přičítá to státnímu monopolu a absenci konkurenčního prostředí, které obvykle rovná podmínky.

Pavel Sehnal: Ceny elektřiny poletí vzhůru, monopol státu škodí
Foto: APB
Popisek: Pavel Sehnal

Celá řada oborů se potýká s extrémním nedostatkem materiálů. Ať už jde o stavebnictví, automobilový průmysl a mnoho dalších oborů. “K tomu všemu obrovsky zdražila elektřina, ceny vystřelily nahoru o 40 až 50 procent. Když se dívám na předpoklady pro příští rok, neznamená to žádné zlepšení,” obává se Pavel Sehnal.

Anketa

Kolik dle vás existuje pohlaví?

98%
hlasovalo: 18865 lidí

“Celý příští rok bude energie obrovsky drahá. Pokud stát hledá možnosti, jak ulevit českým firmám, mělo by smysl zatlačit na energetiku a snažit se snížit přes regulační úřad ceny energie k nižším hodnotám,” míní šéf Aliance pro budoucnost. 

Připomíná, že v České republice kraluje ČEZ, státem vlastněný energetický kolos. “Proto my v Alianci pro budoucnost směřujeme apel hlavně na vládu. Pokud by trh ovládalo pět šest regionálních výrobců a distribučních společností s vlastními zdroji, cenu elektřiny by utvářelo tržní prostředí,” sděluje politik.

“Tím se opět vracím k myšlence, kterou opakuji dávno, že současní politici zcela opustili tržní modelování, kteří říká, že cena nabídky a cena poptávky se potkají na hladině vyhovující pro obě strany. Vzhledem k tomu, že cena energie je řízena jednotlivými státy, není na trhu dostatečný počet hráčů, kteří by cenu srovnali,” uvádí.

Podle něho z toho plyne, že všechno, co je v rukou státu, je neřiditelné a řítí se do oblasti vysokých nákladů. “Stát nemá vnitřní sebereflexi, aby brzdil, když je to potřeba. Jediné, co může snížit cenu čehokoli na trhu, je konkurenční souboj a ten v podmínkách státního monopolu chybí. Hlas občana proti tomu nic nezmůže, protože miliardy, které z energetiky inkasuje státní rozpočet, mají v tomto souboji pro vládu silnější váhu,” konstatuje Pavel Sehnal.

Ing. Pavel Sehnal

  • Praha bez chaosu
  • zastupitel měst. části

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…