Pavel Sehnal: Morální principy jsou zásadní. Začněme každý u sebe

04.09.2021 11:14

Ekonomický růst je pro stát a společnost mimořádně důležitý, ale není vším. Upozorňuje na to předseda Aliance pro budoucnost Pavel Sehnal. “Snažíme se vést společnost k ekonomické prosperitě, přesto všechno bychom si přáli, aby se ekonomický model nestal hlavní mantrou,” konstatuje.

Pavel Sehnal: Morální principy jsou zásadní. Začněme každý u sebe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Sehnal, předseda APB

"Jsme přesvědčeni, že ruku v ruce s potřebou ekonomického růstu musí přijít i duševní růst společnosti. Současná společnost málo dbá na určité principy jako je pravdomluvnost, čestnost, spolehlivost, pracovitost a mnohé další. Tyto hodnoty nesmíme upozadit a neschovávat za ekonomické cíle. Naopak jim dávejme stejnou váhu," uvádí Sehnal.

Anketa

Považujete kauzu Čapí hnízdo za vážnou záležitost?

13%
hlasovalo: 9661 lidí

Lidé prý někdy nadávají, že není možné chtít po společnosti jako celku pravdomluvnost nebo čestnost, když politici se těchto základních civilizačních hodnot a principů nedrží. 

"Mohli bychom se ale zamyslet, zda na tom je něco pravdy, anebo jestli to náhodou není přesně naopak. Tedy že politická reprezentace státu je pouze průřezem společnosti," konstatuje.

Podle něho nemůže někdo ukrást sousedovi ze zahrady pytel brambor a pak nadávat, že politici kradou. "Nelze ležet celý den doma na gauči a nadávat u televizních zpráv politikům, že jsou líní a nic pro nás nedělají. Tak to nikdy nebude fungovat," dává politik za příklad.

"Pokud se každý budeme nejdříve dívat sám na sebe a klást na sebe sama vysoké morální nároky, pak se můžeme jako společnost hodně posunout a nakonec docílit i toho, že budeme mít slušné politiky. Aliance pro budoucnost takové kandidáty nabízí a zavazuje se, že bude všech těchto hodnot držet," říká Pavel Sehnal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Ukrajina

Dobrý den, co si myslíte o novém mobilizačním zákonu na Ukrajině? A měli bychom ,,vyhostit" Ukrajince, kterých se to týká? Mně to přijde nehumánní, Češi v minulosti (např. za okupace) taky ve velkém emigrovali a podle všeho se ani teď nehrnou do armády, a to nejsme ve válce. Ani já bych do války své...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tisíce Kč jen za procházku. Chorvati v létě pořádně přitlačí

8:44 Tisíce Kč jen za procházku. Chorvati v létě pořádně přitlačí

Chystáte se letos v létě do Chorvatska? Pak si připravte nemalý finanční obnos i v případě, že budet…