Pavel byl v Senátu. Vystrčil mu dal slib

30.03.2023 12:12 | Ze sítí

Prezident Petr Pavel zavítal do Senátu. V horní komoře Parlamentu celých 9 let prezident nebyl, Pavel se rozhodl to napravit a rozhodl se senátorům vysvětlit, proč si Senátu cení. Naznačil též, že Česko má víc problémů, než by se mohlo na první pohled zdát. Slovo si vzal také předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), který přislíbil, že senátoři budou věci prezidentovi popisovat tak, jak jsou, ne tak, jak bychom si přáli, aby byly.

Pavel byl v Senátu. Vystrčil mu dal slib
Foto: Hans Štembera
Popisek: Briefing zvoleného prezidenta Petra Pavla v Hrzánském paláci. Tématem bylo shrnutí uplynulého týdne a také plány na následující týdny

„Mě opravdu těší, a zároveň to cítím jako čest, že moje první cesta do Parlamentu ČR vedla do jeho horní komory, tedy sem k vám do Senátu,“ začal Pavel.

Hned upozornil, že dva jeho předchůdci měli místy problematický vztah k Senátu. „Chtěl bych napravit vztahy dvou našich institucí,“ oznámil senátorům. Chtěl by tak prý učinit už proto, že ve spolupráci se Senátem bude jmenovat nové ústavní soudce. Včetně nového předsedy ÚS ČR. Připomínal, že vytvořil konzultační panel, který ohodnotí kandidáty navržené mnoha institucemi. Se Senátem prý bude konzultovat jen takové kandidáty, za jejichž kandidaturu se bude moct postavit. Přislíbil, že v rámci schůzek s dalšími nejvyššími představiteli státu, s předsedou Senátu, s předsedou Sněmovny a s premiérem, bude konzultovat zahraniční politiku ČR tak, aby vrcholní představitelé naší země mluvili jedním hlasem.

arm. gen. v.v. Ing. Petr Pavel, M.A.

  • BPP
  • Profil není převzatý, články vkládá redakce.
  • prezident České republiky

„Obě naše instituce (Senát a úřad prezidenta) hrají důležitou roli pojistek v našem ústavním systému a dokonce roli pojistek demokracie,“ zaznělo od Pavla. Jako prezident chce uplatňovat symbolický vliv úřadu a využít ho k dobrým věcem. Jeho prostřednictvím vytvářet tlak na ty, kteří mají větší moc než já, hlavně na vládu. Chci jezdit po celé zemi, mluvit s lidmi a naslouchat jim. Chci připomínat témata, na která se zapomíná, nebo kterým se někdy záměrně vyhýbáme,“ řekl Pavel.

Již po několikáté oznámil, že bude navštěvovat především regiony se strukturálními problémy a bude usilovat o to, aby se tyto regiony zlepšovaly tak, aby se celorepublikově snižovaly rozdíly mezi kraji.

Přislíbil, že bude nadstranický prezident a bude se snažit pomoct hledat styčné body mezi vládou a opozicí.

Senát podle svých vlastních slov považuje za důležitou součást českého ústavního systému. Už kvůli tomu, že je jistou konsenzuální komorou stojící často v roli protiváhy vůči Poslanecké sněmovně.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil přislíbil, že senátoři budou i nadále respektovat úřad prezidenta a budou vystupovat v pozici nezávislé instituce, kdy si budou s prezidentem říkat věci tak, jak jsou. „Nikoli tak, jak bychom chtěli, aby byly,“ zdůraznil Vystrčil s tím, že jen tak bude možné i v této těžké době posunout Česko kupředu.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Na následné tiskové konferenci Vystrčil oznámil, že Pavlovo vystoupení v horní parlamentní komoře chápe jako návrat k normálnímu fungování vztahů mezi Senátem a úřadem prezidenta.

Pavel poděkoval za pozvání do Senátu a oznámil, že Česko má víc problémů, než by se mohlo na první pohled zdát.

Těch oblastí, obcí a měst, které mají dlouhodobě neřešené problémy, je hodně. Je dobře, že jsme viděli výjezdní zasedání vlády na Jesenicku, která se problematice strukturálně postižených regionů chce věnovat také.

Na tiskové konferenci odpovídal také na otázku, jak by se stavěl k potenciálnímu návrhu ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS), podle kterého by za úniky z policejních spisů měli být trestáni i novináři, kteří s uniklými informacemi pracují. Prezident zdůraznil, že pokud by měl být někdo za úniky z policejních spisů trestán, tak je to ten, kdo únik umožnil, nikoli ten, kdo únik informací využil k sepsání článku.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Chtěl jím říct proč si jich cení a nemohl si vzpomenout proč, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 30.03.2023 12:20:32

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …