Pavel na medaili ve stříbře. „To je nějaký rychlý,“ šíří se. Přišlo vysvětlení

03.02.2023 22:00 | Kauza

Věděl někdo hodně dopředu, kdo musí vyhrát? Takováto pochybovačná otázka o výsledku voleb je součástí výkřiku, který se šíří po sociálních sítích. Jde o pamětní medaili prezidenta Petra Pavla zušlechtěnou ryzím stříbrem. ParlamentníListy.cz si na celou pochybnou věc posvítily.

Pavel na medaili ve stříbře. „To je nějaký rychlý,“ šíří se. Přišlo vysvětlení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta Petr Pavel

„Jedná se o první numismat emitovaný výhradně u příležitosti zvolení Petra Pavla prezidentem. Vlastnictvím této medaile se může pochlubit jen 999 sběratelů, tak nízká je limitace,“ píše se mimo jiné na stránkách jednoho z hlavních tuzemských distributorů pamětních mincí a medailí – Národní Pokladnice s.r.o.

Kolem medaile koluje na sociálních sítích konspirační teorie.

O pochybné zprávě

Po sociálních sítích se po vítězství Petra Pavla v druhém kole prezidentských voleb začala šířit podivná zpráva. ParlamentníListy.cz jí mají konkrétně z multiplatformní aplikace WhatsApp. Píše se v ní: „Vážení, není tohle dílo nějak rychle na světě? Razící matrice a i příprava a návrh není otázkou pár hodin. Jak je možné, že byla výroba již připravena. Věděl někdo hodně dopředu, kdo musí vyhrát?“

„Vždyť jen připravit grafický návrh je hodin a těžko toto někdo bude financovat dopředu, protože to není vůbec levná záležitost. Nebylo by od věci se začít (ale oficiálně) zajímat, kdo to objednal a věděl, že vyhraje vlastizrádce prodejnej. Tato skutečnost budí dojem nečistého průběhu voleb. Co takhle podnět k vyšetřování,“ píše se dál v textu jakéhosi Luďka.

Na stránkách jednoho z hlavních tuzemských distributorů pamětních mincí a medailí – Národní Pokladnice s.r.o. – se o pamětní medaili prezidenta Petra Pavla dozvíte, že je zušlechtěna ryzím stříbrem, byla vydána v limitovaném „baťovském“ množství 999 kusů, má velkorysý průměr 50 milimetrů a váží skoro 38 gramů.

Vysvětlení z Národní Pokladnice

„Není třeba ve všem hledat konspiraci,“ napsal ParlamentnímListům.cz David Komín, marketingový ředitel společnosti Národní Pokladnice s.r.o, která vydala medaili nového prezidenta. A pokračoval: „Zdůvodnění je jednoduché a je součástí rizika podnikání. Na pamětní medaili nového prezidenta jsme začali pracovat ihned po prvním kole prezidentských voleb a připravili jsme návrhy pamětních medailí obou kandidátů. Do výroby šla pak verze s vítězem voleb. Pokud by ve volbách zvítězil druhý kandidát, uvedli bychom na trh jeho pamětní medaili.“

Jak Komín dále vysvětlil, s dnešními moderními technologiemi, kdy se například místo sádrových modelů používají digitální 3D modely, je možné zahájit výrobu v řádu hodin. „Například již v roce 2016 jsme uskutečnili naši první takzvanou ražbu dne, kdy jsme u příležitosti 700. výroční narození Karla IV. vyrazili přesně v den výročí 700 stříbrných  pamětních medailí,“ zmínil nakonec s tím, že tehdy za tím nikdo žádnou konspiraci nehledal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Na cinknuté volby si stěžoval, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseopdns , 04.02.2023 7:17:56
i Donald Tramp a ten o tom musel něco vědět. Válečným štváčům a zbrojařům v Americe více vyhovoval zloduch Biden a tak je prezidentem. Existuje záznam kdy Soros volal Havloví."Vašku ty budeš prezident já to zařídím !" A tak se i stalo zvolil ho komunistický parlament .Slováci nechtěli na hradě Sorosovou barbínu a přesto volby s podivem vyhrála tak samo to bylo sPavlem.Mediální masáž jednoduchých voličů kteří si neumí vyhledat alternativní informace a fatální chyba Babiše který neměl šanci být zvolen a který měl navrhnout místo sebe Havlíčka nebo Schillerovou .Nemají kaňky na minulosti ,skvělou rétoriku a mají znalosti z ministerských funkcí. Oproti nim je soudruh generál Pavel ekonomický nedouk a Sorosův manekýnový panák který potřebuje loutkovodiče.A bude mít za prosazení do funkce mít za domácí úkol plivat jedovatou slinu na Rusko a Čínu .

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…