Pavel po návratu: Ukrajina potřebuje munici. Mohli bychom tam přesunout výrobu

30.04.2023 19:50 | On-line

Podle prezidenta Petra Pavla aktuálně Ukrajina pro úspěšnou obranu potřebuje především dodávky munice, s čímž by mohlo pomoci i Česko. To se podle něj od pomoci Ukrajině posouvá ke spolupráci, a mohla by se tak například z našeho území na Ukrajinu přesunout výroba munice, zbraní a techniky. Česká republika by podle něj také měla – „do určité míry“ – převzít patronát nad Dněpropetrovskou oblastí a usilovat o to, aby se Ukrajina stala členem Evropské unie a výhledově i NATO. „Je to v našem zájmu,“ ujistil prezident.

Pavel po návratu: Ukrajina potřebuje munici. Mohli bychom tam přesunout výrobu
Foto: Twitter prezidenta Pavla
Popisek: Prezident Petr Pavel v Dnipru píše vzkaz

Anketa

Jste rádi, že EU rozšiřuje emisní povolenky i na dopravu a bydlení?

1%
98%
hlasovalo: 28100 lidí
Pavel poznačil, že měla být jeho návštěva Ukrajiny náročná. „Přes noc jsme cestovali, přes den jednali. Cesta byla náročná na organizaci a zabezpečení. Chtěl bych poděkovat všem, kdo se na ní podíleli. Dosáhli jsme všech cílů, které jsme chtěli,“ řekl prezident po příletu do Prahy a ocenil práci jak na straně českých organizátorů, tak i na straně Polska a Ukrajiny.

Návštěva Ukrajiny podle Pavla nebyla jen symbolickým gestem, ale také snahou o naplnění konkrétních forem podpory, a to i do budoucna. Z cesty si prý přivezl hned několik úkolů, které se mají týkat nejen poskytování vojenského materiálu, ale i poválečné obnovy země a dlouhodobé spolupráce mezi Prahou a Kyjevem.

„Zároveň je tam ten symbolický efekt části návštěvy se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou, se kterou jsme chtěli dát najevo, že sdílíme stejné hodnoty. Že nám suverenita, svoboda, spravedlnost nejsou jenom prázdnými pojmy, vnímáme je stejně a jsme připraveni se na jejich naplnění podílet,“ poznačil dále prezident.

Ze samotných jednání na Ukrajině má plynout, že Kyjev nyní potřebuje především dodávky munice. „Z těch jednání, která jsem na Ukrajině vedl – a bylo jich opravdu hodně jak na úrovni centrální, tak na úrovni jednoho regionu – vyplynulo zcela jasně, že to, co Ukrajina dnes pro úspěšnou obranu potřebuje ze všeho nejvíc, je munice,“ řekl Pavel.

„Techniky se samozřejmě nedostává také, ale kritický nedostatek munice nejenom že omezuje schopnost Ukrajiny efektivně se bránit, ale do určité míry i limituje její schopnost provést úspěšnou protiofenzivu. A pokud mají obnovit kontrolu nad okupovaným územím, které Rusko agresivně drží už déle než rok, pak skutečně jiná cesta než protiofenziva není,“ pokračoval se shrnutím, že bychom v této věci mohli pomoci „z našich zdrojů“ či hledat cesty, jak na Ukrajinu ve spolupráci s našimi spojenci „dostat to, co tam budou potřebovat“.

Sám se o potřebě dodávek munice prý přesvědčil při návštěvě výcvikového polygonu, kde viděl českou techniku včetně samohybné houfnice Dana či raketomet Přemysl. Právě jejich většímu nasazení prý brání nedostatek munice.

Spojenci podle Pavla Ukrajině dodávají velmi efektivní techniku, například moderní tanky, avšak s naprosto minimálním množstvím munice. Ukrajinci pak stroje mohou nasadit jen na několik dní a potom je musejí stáhnout zpátky. „Stává se to v podstatě skladovým zbožím. A to opravdu moc smysl nedává,“ doplnil prezident.

Podle české hlavy státu nám pomoc Ukrajině přináší pozitivní efekt nejenom v morální rovině, ale i v té praktické. „Protože od pomoci Ukrajině se posouváme ke spolupráci a budeme se společně podílet na některých projektech. Já jsem jich šest konkrétních představil prezidentu Zelenskému, který je teď má na stole,“ zmínil Pavel a jmenoval, že má jít o spolupráci v rámci výroby munice, zbraní a techniky, která předpokládá, že by se mohla výroba či technologie z českého území přesunout na ukrajinské. „S tím, že se potom stanou ukrajinským vlastnictvím i ty technologie. Budou je moci dále rozvíjet a přizpůsobovat svým potřebám,“ přiblížil.

Uvedl, že jeho cesta do Dnipra proběhla, jelikož by Česká republika podle něj chtěla převzít patronát nad Dněpropetrovskou oblastí. „Česká republika ji identifikovala jako prostor, do kterého chce směřovat svoji pomoc a nad kterou si chce – do určité míry – převzít patronát,“ zaznělo. Česko podle Pavla může v této oblasti přispět ve zdravotnictví či dopravě, u níž zmínil například zájmy Škody Transportation. Spolupráce s Dněpropetrovskou oblastí má prý potenciál i ve vědecké rovině a především v kosmickém výzkumu.

„Musíme se postarat o to, aby země, která je dnes napadená, mohla obnovit svoji suverenitu a mohla se stát součástí toho prostoru spolupráce včetně toho, že se stane členem Evropské unie a výhledově i NATO,“ zmínil pak český prezident ke konci svého projevu. Česká republika podle něj tento postup bude podporovat, jelikož je to v jejím zájmu.

Celý tiskový brífink prezidenta Petra Pavla můžete zhlédnout zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak. Nejen hrůzovláda Pjotra Fialenka je ukrajinská, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseBobyNo1 , 01.05.2023 8:48:42
ale už i komunistický kontrarozvědčík Petro Pavlovič Pávek. "Díky", ovčané, kdož jste ho volili!

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …