Pavel vyrazil na Ostravu: Herci, Nerudová s Fischerem a zaplněné hlavní náměstí

20.01.2023 10:00 | Reportáž

„Pavel na Hrad“ skandoval častokrát mnohatisícový dav na centrálním Masarykově náměstí v Ostravě, které bylo zaplněné do posledního místečka. Málokdo by tak věřil, že právě v Moravskoslezském kraji zvítězil v prvním kole prezidentských voleb generálův rival Andrej Babiš.

Pavel vyrazil na Ostravu: Herci, Nerudová s Fischerem a zaplněné hlavní náměstí
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Centrální Masarykovo náměstí bylo zcela zaplněné Pavlovými příznivci

Druhá akce v regionu, který Petra Pavla v prvním kole voleb odsunul až na druhé místo za bývalým premiérem Babišem, se penzionovanému generálovi nadmíru vydařila. Na Masarykově náměstí v centru Ostravy dorazilo ohromné množství lidí, a to nejen z krajského města, ale i z dalších větších, okresních měst Moravskoslezského kraje, jako jsou například Frýdek-Místek či Havířov. Jak shodně konstatovali hlavní organizátoři z Kulturního a vzdělávacího centra Pant společně s významnými ostravskými osobnostmi, tolik lidí na „Masarykáči“ bylo naposled v roce 1989 při sametové revoluci. Místní politici i umělci, včetně hlavního aktéra akce, generála Pavla, pak ocenili skvělou pozitivní atmosféru na mítinku.

Mezi nadšeným davem bylo jistě mnoho příznivců generála Pavla, jeho odpůrců se přišla zřejmě podívat jen nepatrná menšina. I proto se také často ozývalo mezi návštěvníky akce nejen heslo Pavel na Hrad, ale i Babiše do koše.

„Budu volit Petra Pavla, myslím si, že je daleko větší demokrat než Andrej Babiš, který na mne působí dost despoticky. Hodně mi také vadí ta negativní a útočná forma Babišovy kampaně,“ konstatoval jeden z návštěvníků akce, jedenatřicetiletý Petr.

Ještě mnohem více se vymezil vůči bývalému premiérovi dvaapadesátiletý ekonom Jaroslav: „Pan Babiš vystupuje ve své kampani jako velký lidumil, ale běžte se podívat do obchodů, jak zdražilo zboží z potravinářských firem z koncernu Agrofert, které má zaparkované ve fondech. Protože jsem ekonom, tak vím, že řetězce si zdraží nakoupené zboží tak o 5 procent, ale výrobci zvedli ceny až o 30 procent. Takže to Babišovo lidumilství je jenom falešná maska před volbami.“

Nicméně mezi některými ostravskými penzisty přece jen předseda hnutí ANO našel zastání. „Budeme volit pana Babiše, protože nám vícekrát zvedl důchody a na Pavla jsme se přišly podívat, protože je fešák chlap,“ řekly nám se smíchem dvě seniorky Marta s Marií, které se samy věkově ohodnotily jako čekatelky na sedmdesátku.

Show byla skvěle připravena, organizátoři se vytáhli

Pavlův volební tým s ostravskými organizátory odvedli skutečně skvělou práci, aby se akce nebo spíše zábavná volební show zalíbila návštěvníkům. Vystupovali v ní místní zpěváci i soubory, herci a uznávané osobnosti, kteří vyjadřovali svoji podporu generálu Pavlovi. Místní umělecké duo například zapělo kuplet, který si dělal legraci z posledních webových zpráv o Andreji Babišovi, kterého francouzská prokuratura vyšetřuje kvůli nejasnému financování jeho nemovitostí, jež si v zemi galského kohouta nakoupil. Mezi známými umělci se také prezentoval známý herec Tomáš Etzler nebo majitel fotbalového Baníku Václav Brabec. Oba jmenovaní vybízeli návštěvníky akce, ať podpoří generála, který má představovat politika demokratického charakteru proti jeho soupeři, jenž prý šíří ve společnosti strach a negativní atmosféru. Generála také ocenili jako vhodného člověka do současné doby, kdy Rusko vážně ohrožuje Evropu.

Vlastní výstup Petra Pavla pak trval jen okolo patnácti minut, nicméně i to stačilo, aby svým věcným a klidným prohlášením nadchl mnohatisícový dav.

„V těchto volbách nejde jen o zvolení nějakého konkrétního člověka, ale o to, kam se bude ubírat naše země. Nenechte se ovlivňovat lidmi, kteří šíří strach a ještě prohlubují svojí nenávistí příkopy v naší společnosti. My jsme bezpečná země s mnoha schopnými lidmi, kteří jsou schopni si svou svobodu uhájit,“ uvedl mimo jiné generál Pavel, který také připomněl své hlubší životní vazby na Moravu a Slezsko.

Generál Petr Pavel při návštěvě Ostravy. Foto: Jan Štěpán

Generála podpořili i jeho bývalí rivalové

Kromě umělců přijeli podpořit Pavla i jeho dva soupeři z prvního kola voleb – Danuše Nerudová a senátor Pavel Fischer. Oba bývalí, neúspěšní prezidentští kandidáti apelovali na Ostravany, aby dali generálovi svůj hlas, protože má představovat schopnou a demokratickou osobnost, která zaručuje naše prozápadní směřování a je zárukou setrvání jak v Severoatlantické alianci, tak v Evropské unii.

Pavla přijela podpořit i jeho velká rivalka z prvního kola voleb – Danuše Nerudová. Foto: Jan Štěpán

Po celou hodinu volební akce se v Ostravě nepřihodil žádný násilný incident, mimo pár menších slovních půtek mezi příznivci Pavla a nevelkým táborem fandů Babiše. Dá se říci, že návštěva vítěze prvního kola prezidentských voleb Ostravany velmi nadchla, a ti mu projevili svoji podporu, jestli to ale bude stačit ve druhém kole volby, se ukáže až po sečtení výsledků v sobotu 28. ledna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…