Pavel zahájil návštěvu Vysočiny. Nejdříve postižené děti, pak sport. Tam zažil bolest

25.05.2023 19:44

V pelhřimovské základní škole, která vyučuje děti s mentálními handicapy, dnes prezident Petr Pavel zahájil dvoudenní návštěvu Vysočiny. Návštěvu školy, která se stará o výuku pěti desítek dětí, prezidentovi nabídlo vedení kraje. Následně se také chystal sportovat, pohovořil i na tiskovém brífinku před novináři. Přenášela jej ČT24.

Pavel zahájil návštěvu Vysočiny. Nejdříve postižené děti, pak sport. Tam zažil bolest
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident republiky Petr Pavel

„Jsem moc rád, že jsem se v takhle krásný den mohl objevit na Vysočině. Ten cíl je stále stejný jako u předchozích regionálních výjezdů, to znamená dozvědět se více o kraji od lidí, kteří mají o něm největší znalost, dozvědět se o jeho dobrých stránkách, příležitostech, ale také o tom, co lidi v regionu trápí. A tak jako v případě předchozích krajů, které jsem navštívil, tak to není jenom proto, abych se něco dozvěděl, ale abych s tím také něco dělal. Takže všechno to, co jsem se zatím dozvěděl, tak se objevuje nejenom v mých veřejných vystoupeních, ale v mých jednáních s ministry, s premiérem, s odborníky, až hledáme postupně cesty, jak problémy, které v krajích jsou, řešit,“ poznamenal Petr Pavel.

Anketa

Jste spokojeni se způsobem, jakým Petr Pavel vykonává úřad prezidenta? (Ptáme se od 23.5.2023)

3%
95%
hlasovalo: 33708 lidí
„Konkrétním cílem této návštěvy je zaměřit se na některé z mých priorit, začnu vzděláváním, kdy jsme navštívili speciální školu v Pelhřimově, která je určená pro žáky s různou formou mentálního postižení a musím říct, že jsme tentokrát záměrně volili školu z jiné části spektra než ty prestižní, hodně známé a nejlepší ze všech. A chtěli jsme také vidět, jak probíhá inkluze v trošku jiném gardu, tedy jak začlenit nebo nezačlenit děti s různou formou postižení do vzdělávacího systému tak, aby to bylo pro ně co nejvýhodnější. A ukazuje se, že tak jako ve všem, stoprocentní inkluze také není úplně dobrá, protože některé děti opravdu potřebují speciální péči, a přestože to pro rodiče není asi úplně komfortní, tak bychom měli mít na zřeteli zájem dítěte, a v tomto případě děti konkrétně v této škole se cítí velice dobře a já jsem z toho měl mimořádně dobrý pocit. Myslím si, že by takových zařízení určitě mělo být i více,“ zmínil Pavel.

„Další prioritou je odolnost společnosti, a to jak fyzická, tak psychická. Já bych se tady chtěl přidržet příkladu Kraje Vysočina, který v minulém měsíci měl již druhý ročník akce Vysočina v pohybu. Sice trochu se zpožděním, ale rád se připojím a půjdu příkladem, že budeme s panem hejtmanem a primátorem dnes tady provozovat nějakou fyzickou aktivitu. Nechci říct přímo sportovat. Ale rád bych tím dal příklad lidem, aby pracovali na své fyzické odolnosti, na svém zdraví, protože se ukazuje, že v poslední době stav našeho zdraví a zejména u mladé populace klesá. Proto vítám, že v některých městech, regionech, vznikají parky jako je tento, který je volně přístupný veřejnosti a nabízí obrovskou škálu pro různé sportovní činnosti. Dále se chci věnovat životnímu prostředí a to návštěvou dvou ekologických farem zítra. A také ocenění práce složek integrovaného záchranného systému, kdy společně s panem hejtmanem, primátorem, s předsedou Senátu předáme ceny lidem, kteří v rámci IZS se podíleli na nějakém hrdinském činu, nebo na obecně prospěšné činnosti. Takže tolik v kostce,“ dodal Pavel.

Prezident Pavel se po jednání s vedením kraje účastnil štafetového běhu, kde ho ale postihla bolestivá křeč. Tento okamžik zachytil fotograf deníku MF Dnes, jehož šéfredaktor Jaroslav Plesl se se snímkem pochlubil na sociální síti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…