Peake: Poplakali jsme si nad nedostatkem peněz v rozpočtu

08.09.2011 16:11

Vláda přerušila projednávání státního rozpočtu na příští rok. Spolu s tím také přerušila i diskuzi o výhledu na roky 2013 a 2014. Podle slov premiéra Petra Nečase směřuje Česká republika k vyrovnanému rozpočtu za čtyři roky.

Peake: Poplakali jsme si nad nedostatkem peněz v rozpočtu
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vicepremiérka vlády Karolína Peake

Podle premiéra Petra Nečase směřuje Česko k vyrovnanému rozpočtu, a to v roce 2016. Do té doby se bude potýkat například se schodkem 105 miliard v příštím roce, postupně by však měl klesat. „Cílíme na schodek 3,5 procenta HDP," řekl ministr financí Miroslav Kalousek.

V roce 2013 by pak měl být schodek 2,9 procenta, v roce následujícím už jen 1,9 procenta. Podle místopředsedkyně vlády Karolíny Peake vláda však takový výhled pouze načala a dohodla se na tom, že ho bude projednávat v koaliční rozpočtové skupině, která by se měla sejít během týdne.

Související: Necháme padnout vládu, ozvalo se z VV. Jde o rozpočet

„Žádná mela z toho nevznikla a dnes jsme předložili materiál, který byl postaven na korektních číslech," byl s prací ministerstva financí spokojen Kalousek. Plánovaný schodek příštího roku je o 30 miliard nižší než deficit schválený pro letošní rok. Schodek státního rozpočtu ke konci srpna totiž stoupl na 87,3 miliardy korun z červencových 61,1 miliardy korun.

SLEDUJEME téma ROZPOĆET

„Dnes jsme si všichni poplakali nad nedostatkem peněz v rozpočtu," posteskla si Peake. Podle slov premiéra Nečase se zatím nepočítá se zavedením eura i v České republice. Evropskou měnu prý přijme, až náklady na udržení koruny budou vyšší než náklady na zavedení eura.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…