Peake chce v nové koaliční smlouvě zákon o úřednících

25.11.2012 18:31

Nejmenší vládní strana LIDEM bude trvat na tom, aby v revidované koaliční smlouvě bylo přijetí zákona o úřednících či státních zastupitelstvích a dokončení normy o financování politických stran.

Peake chce v nové koaliční smlouvě zákon o úřednících
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Vicepremiérka a šéfka LIDEM Karolína Peake v pořadu ČT Otázky Václava Moravce

Bez toho nový dokument o vládní spolupráci LIDEM nepodepíše. V pořadu Otázky Václava Moravce to řekla vicepremiérka Karolína Peake. Podle ní je nutné nynější návrh zákona o úřednících, který připravilo vnitro, přepracovat. ODS, TOP 09 a LIDEM chtějí obnovenou koaliční smlouvu podepsat do konce roku.

"Budeme rozhodně prosazovat, aby z koaliční smlouvy nejen nevypadlo, ale aby bylo jako naprostá priorita stanoveno přijetí zákona o úřednících, dále dokončení zákona o financování politických a stran a přijetí paragrafového znění zákona o státních zastupitelstvích," uvedla Peake.

Podotkla, že ve smlouvě nesmí chybět konkrétní termíny plnění. Pokud by to dokument neobsahoval, strana by ho prý nepodepsala.

Trojice norem má přispět k boji proti korupci. Podle Peake sice vláda schválila přes 80 procent úkolů ze své protikorupční strategie, prosadit ve Sněmovně a v Senátu se jí podařilo necelých 60 procent záměrů. "Víc než polovinu ještě splněno nemáme," řekla Peake.

Pokud podle šéfa české pobočky organizace Transparency International (TI) Davida Ondráčky vydrží kabinet po celé volební období, má zhruba ještě rok a půl na uvedení protikorupčních opatření do praxe. Pokud s nimi vláda "nepohne", tak selhala, řekl Ondráčka. Navržený zákon o úřednících označil za guláš.

"Vládou projde (návrh zákona o úřednících) pouze přes mou mrtvolu. Příprava zákona skončila velkou blamáží," uvedla Peake. Podle ní je zákon připraven "v rozporu se zadáním, které je v protikorupční strategii", je nesrozumitelný a zabývá se hlavně vzděláním místo odpolitizování a profesionalizace státní správy.

Vicepremiérka řekla, že se dohodla s ministrem vnitra na vytvoření skupiny zástupců jeho resortu a úřadu vlády, která normu připraví. Dodala, že tým se sejde do týdne či do dvou týdnů. Zákon by mohl mít podle Peake dvě části. Jedna by se týkala úředníků státní správy, druhá samosprávy. Druhou možností je, že by vznikl zákon o státní správě a jen by se případně změnila norma o úřednících územních samospráv.

Na přijetí zákona o úřednících tlačí i EU. Bez legislativy by Česko mohlo mít potíže s čerpáním peněz z evropských fondů. I když se nyní vznik normy oddálí, podle Ondráčky je stanovení nového termínu jediná možnost pro vytvoření kvalitní normy. "Nemůžeme jen uchlácholit bruselské úředníky a přijmout špatnou normu," dodal.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…