Peake otočila: ODS podtrhla svého lídra. Dohoda o "stojedničce" neplatí

07.08.2013 19:35

Po rozhodnutí dvou poslanců ODS nehlasovat o důvěře vládě nemá pro stranu LIDEM cenu pokračovat v dohodě o 101 hlasech. V rozhovoru pro Českou televizi to dnes řekla předsedkyně LIDEM Karolína Peake. Poslanci Tomáš Úlehla a Jan Florián z ODS dnes oznámili, že opustí před hlasováním o důvěře vládě Jiřího Rusnoka sál, čímž koalice v tomto hlasování přišla o většinu 101 hlasů. Oba rebelové ODS argumentují tím, že je třeba řešit otázky vysoké nezaměstnanosti, podpory podnikání nebo nastartování ekonomiky.

Peake otočila: ODS podtrhla svého lídra. Dohoda o "stojedničce" neplatí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolina Peake

Podle Peake tímto krokem ODS podtrhla svého lídra. "Podtrhuje Miroslavu Němcovou a nedodá jí potřebné hlasy dnes při tom hlavním 'stojedničkovém' hlasování. Tak zjevně dohoda o 'stojedničce', o té 'stojedničce', o kterou jsme stáli my, o 'stojedničce' pro zákon o politických stranách, pro zákon o úřednících, pro zákon o registru smluv, neexistuje a nemá cenu v té dohodě pokračovat," prohlásila Peake.

Všichni zbylí poslanci LIDEM budou ale hlasovat proti vládě. Peake se zbylými členy klubu v současné době nekomunikuje.

Krok dvou poslanců ODS sníží počet hlasů, který musí Rusnokova vláda na svou stranu získat, pro vládu totiž musí hlasovat většina z přítomných poslanců. Ani současných ohlášených 93 hlasů pro vládu ale kabinetu nebude pravděpodobně stačit. Situace se však stále mění. Podle serveru iHNed.cz například člen strany LIDEM Viktor Paggio oznámil, že se hlasování nezúčastní.

TOP 09 v reakci na krok dvojice poslanců ODS oznámila, že bude obecně jednat o předčasných volbách, pokud se ukáže, že bývalá koalice nemá 101 hlasů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…