Peake souhlasí s Nečasem: Pospíšil skutečně nezvládl rozpočet

27.06.2012 20:10

O Karolíně Peake se uvažovalo dlouhou dobu jako o náhradnici za Jiřího Pospíšila. Teď, když je populární ministr spravedlnosti pryč ze scény, se ovšem vicepremiérka do vyprázdněné funkce nehrne. Jsem přesvědčená, že ministerstvo spravedlnosti si ponechá ODS, řekla šéfka platformy Lidem v Interview ČT24.

Peake souhlasí s Nečasem: Pospíšil skutečně nezvládl rozpočet
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Vláda se vyjadřuje ke krizi vzniklé odtržením Karolíny Peake od Věcí veřejných

I když by Peake uvítala tiskovou konferenci, kde by Petr Nečas důkladněji rozebral důvody pro odvolání Jiřího Pospíšila, je prý pravda, že ministr Pospíšil skutečně nezvládl svůj rozpočet.

„Pan ministr přišel se značným požadavkem, zejména ve vězeňství. To navýšení považovali někteří ministři za nefér. Požadavku se vyhovělo jen v části, která byla skutečně podložená. Ze strany premiéra ovšem padly argumenty, že ministr žádá jen o peníze, nepříchází se způsobem, jak situaci řešit,“ popsala situaci na vládě Peake.

Vězeňství se musí řešit systémově, třeba rozpracováním domácího vězení, navrhuje Peake

Požadavky na navýšení rozpočtu neměl přitom jen Jiří Pospíšil. Má je například i ministr dopravy Pavel Dobeš. „Tam je to legitimní, bylo v programovém prohlášení dohodnuto, že budou zachovány investice do infrastruktury,“ vidí rozdíl Karolína Peake.

Podle ní každý ministr bojuje za svůj resort především ve chvíli, kdy se rozhoduje o rozpočtu. Pospíšilovým návrhem se pak cítila poškozena i část ministrů, kteří se museli uskromnit. Z rozpočtové rezervy šlo totiž do vězeňství 150 miliónů korun.

„Vězeňství je věc, na kterou bude muset příští ministr velmi dbát, především s ohledem na systémové změny, například důkladněji propracovat oblast domácího vězení,“ navrhuje v ČT Peake.

I já si myslím, že by nový ministr měl schválit Lenku Bradáčovou, připojuje se k TOP 09 Peake

Ta se v pořadu Interview ČT24 vyjádřila i ke spekulacím, které podpořil i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, když řekl, že bitva o státní zastupitelství je v tuhle chvíli prohrána. „Ani já nevidím žádné důvody, proč by Lenka Bradáčová neměla být jmenována vrchní státní zástupkyní,“ souhlasila Karolína Peake s názorem TOP 09, že by ODS měla nejvyšším státním zástupcem navrhovanou Lenku Bradáčovou v kandidatuře na vrchní státní zástupkyni podpořit, aby rozptýlila pochybnosti o odvolání ministra spravedlnosti.

„Vrchní státní zastupitelství má na starosti řadu zajímavých kauz a může to vzbuzovat pochybnosti,“ přiznala Peake. Ona sama prý však věří, že důvody k Pospíšilově odvolání byly takové, jaké premiér uvedl.

Popularitu prý vláda honit nechce

S Jiřím Pospíšilem ovšem odchází i jeden z mála skutečně populárních a navíc i opozicí respektovaných členů vlády. „Popularita není to, po čem bychom měli jako vláda bažit. Záleží na tom, kdo bude nástupcem Jiřího Pospíšila na postu ministra spravedlnosti. Doufám, že nový ministr nijak neubere na důvěře této vládě,“ neklesá na mysli Peake.

Podle ní by byl kompetentním a důstojným nástupcem Jiřího Pospíšila z řad občanských demokratů uvažovaný kandidát Marek Benda. „Marek Benda by byl kompetentním ministrem,“ uzavírá Peake.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…