Peake v čele ministerstva dopravy? U Moravce naznačila, že je to možné

25.11.2012 13:11

Karolína Peake, předsedkyně strany LIDEM, vicepremiérka a předsedkyně Vládního výboru pro koordinaci boje s korupcí, byla hlavním hostem pořadu Otázky Václava Moravce. Přidal se k ní i David Ondráčka, šéf české Transparecny International, a Petr Bouchal z londýnského The Institute for Government. Řeč byla nejen o korupci, ale i o neklidu na ministerstvu dopravy, které začátkem prosince opouští Pavel Dobeš.

Peake v čele ministerstva dopravy? U Moravce naznačila, že je to možné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně strany LIDEM Karolina Peake

V politickém zákulisí se šeptalo o tom, že by na místo ministra dopravy mohla nastoupit sama Peake. A ona toto možné řešení nepotvrdila, nicméně ani nepopřela. „Těch řešení existuje několik, máme před sebou jednání s panem premiérem. Také se zabýváme redukčním balíčkem a o těchto věcech bychom se měli bavit najednou,“ odvětila neurčitě.

Svou misi ve Vládním výboru pro koordinaci boje s korupcí ale považuje za nedokončenou. „Je před námi ještě hodně úkolů,“ přiznala. V případě, že by se stala ministryní dopravy, by agenda rozhodně nezanikla. Pod čí vedení by přešla, však odmítla spekulovat. „Vše projednáme v pondělí nebo v úterý na schůzce s premiérem,“ oznámila.

Protikorupční výbor by neměl zaniknout

Její slova potvrdil i Ondráčka: „Protikorupční zásady jsou teprve v začátcích a ještě nepřinesly žádnou výraznější změnu.“ Funkce předsedy by tak v každém případě neměla zaniknout, ale kdo by ji případně obsadil, je mu prý jedno.

A kde spatřuje největší riziko vzniku korupce? „Obrovským korupčním potenciálem je pro mě zvyk, že politici, kteří neuspějí ve vysoké politice, nastupují do čela státních podniků.“ Zmínil bývalého rebela Marka Šnajdra, který směřuje vedení Českých drah, podobně jako Ivan Fuksa nastoupil do Aeroholdingu.

Vláda odvádí pozornost od vážných témat

Ondráčka kritizoval i přístup vlády. „Vládní strany nás krmí nepodstatnými opatřeními, ale odvádí nás od podstatných témat,“ uvedl. Nechápe prý, proč kandidát na ministra dopravy Robert Vacek představoval podle premiéra Petra Nečase bezpečnostní riziko, protože je bývalým bezpečnostním ředitelem Víta Bárty. „Nyní sedí v ČEZu. To už není bezpečnostní riziko?“ ptá se.

Svou špetkou do mlýna přispěl i Bouchal, který důrazně popřel, že by se něco takového mohlo odehrát i ve Velké Británii. „Zde jsou jasně oddělené politické a ekonomické role,“ prohlásil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…