Pecina prozradil Drtinové důvod, proč vzal zpátky Lessyho. Šlo prý o vnitřní slušnost

12.12.2013 19:39

Limity omezují práva lidí v Ústeckém kraji, měli by si proto o nich rozhodnout sami. Takový je názor ministra vnitra v demisi Martina Peciny, a to i přesto, že premiér Jiří Rusnok vyslyšel názor Poslanecké sněmovny a prezidenta Miloše Zemana. Starostovi Litvínova Milanu Šťovíčkovi dnes sdělil, že jeho vláda se již k prolomení limitů těžby uhlí vyjadřovat nebude.

Pecina prozradil Drtinové důvod, proč vzal zpátky Lessyho. Šlo prý o vnitřní slušnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Pecina

Podle slov Peciny se Rusnok zřejmě rozhodl, že návrh na zrušení limitů vládě vůbec nepředloží k projednání. „Ale já, Martin Pecina, bych v opačném případě hlasoval pro zrušení,“ zdůraznil v pořadu Interview Daniely Drtinové na ČT24.

Svým názorem se tak staví do opozice Rusnokovi i Zemanovi. „Nepřijde vám zvláštní, že se s vámi o tom premiér vůbec nebavil?“ zeptala se Drtinová. „To je podle mě v pořádku,“ odvětil s úsměvem ministr v demisi.

Policejní odboráři žádají Rusnoka, aby odvolal Pecinu kvůli tomu, že dopomohl Petru Lessymu k návratu do funkce šéfa policie. Ten si však za tímto krokem stojí. „Advokát Lessyho mě požádal o přezkum rozsudku, já tak učinil a na jeho základě jsem byl povinen navrátit ho do funkce,“ zdůraznil.

Kdyby prý neudělal nic, všichni by mu naopak vyčítali jeho nečinnost a pasivitu. „Ten problém je tu už půl roku a všichni mi teď dávají za vinu, že já jsem zodpovědný za dva policejní prezidenty,“ povzdychl si.

Lessyho jsem do funkce musel vrátit

Na opětovné dotazy Drtinové, co ho k takovému kroku vedlo, odpovídal, že se řídil zákonem o služebním poměru a také svou vnitřní slušností. Připomněl, že soud Lessyho očistil, a tak na něj všichni musejí pohlížet jako na nevinného. „Jsem přesvědčen, že jsem to musel udělat,“ dodal Pecina.

V čele policie tak nyní stojí dva prezidenti, Lessy a Martin Červíček, který navzdory očekávání Peciny odmítl odstoupit. Který z nich ve funkci zůstane, ukáže výsledek správního řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…