Pečinka z Reflexu: Policie nemá důkazy. Tak rozjíždí propagandu

20.06.2013 11:02

Vniknout na Úřad vlády, odvést v želízkách šéfa Vojenského zpravodajství a několik dalších důstojníků, pravou ruku předsedy vlády a mimoto prošacovat bankovní trezory, to by všude ve světě muselo být ospravedlněno skutečně pádnými důkazy. Těch jsme se podle komentátora Reflexu Bohumila Pečinky doposud nedočkali, takže velkolepé manévry prý vypadají spíš jako policejní puč v jihoamerickém střihu.

Pečinka z Reflexu: Policie nemá důkazy. Tak rozjíždí propagandu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Detektivové ÚOOZ zadrželi v souvislosti s radikální islamistickou organizací Jamaat Shariat v Česku před rokem několik osob. V současnosti stojí údajní teoristé před soudem

Na celé akci je podle Pečinky nejzvrácenější volné prolínání v podstatě nezávislých kauz ze tří nesouměřitelných rovin, z nichž ta nejpodstatnější doposud působí jen jako propagandistický nástroj pro uchlácholení veřejnosti, protože v ní zatím nepadlo jediné obvinění, jediný spáchaný čin a dokonce ani jediné jméno.

Tuto kauzu reprezentuje dvojice zákulisních šíbrů, oscilujících mezi podnikáním a politikou. Ti však vše v klidu pozorují ze svých zahraničních destinací, neboť policie se je podle všeho zatknout ani nechystá. K nim byla volně přiřazena trojice bývalých poslanců, viněných z toho, že se vzdali mandátu a na oplátku přijali místo v radách státních podniků. A třetí rovinou je stíhání ředitelky premiérovy kanceláře a elitních důstojníků Vojenského zpravodajství, které si prý najala ke sledování premiérovy manželky.

„Od prvních dnů vyšetřování je bohužel vidět obrovsky manipulativní mašinerie,“ píše Pečinka. Ta prý spočívá zejména v neustálém účelovém prolínání všech rovin případu, které naznačuje souvislost, ačkoliv ve skutečnosti spolu tyto kauzy nemají nic společného. „Když dochází k důkazní nouzi v jedné rovině případu, zdůrazní se jiná, a naopak,“ píše komentátor. „Nečas a sto milionů najednou splývají v bláznivém rytmu,“ shrnuje nebezpečí.

Nejzásadnější kauza, případ „kmotrů“ se zabavenými miliony, přitom pokulhává a odehrává se výhradně v náznacích. Tím efektněji však ono mávání údajně nakradenými miliony působí. I to mohl být záměr. „Bylo třeba chrastit zlatými řetězy a ukazovat jejich býčí šíje, aby se zdůvodnil celý ten humbuk,“ myslí si komentátor. Velmi to prý připomíná metody z padesátých let, kdy komunisté také pořádali výstavky věcí, nakradených vykořisťovateli.

Zase se projednává zákon o zastupitelství. Jako když sebrali Ratha

Celý humbuk má podle Pečinky svůj důvod ve snaze o prosazení zákona o státním zastupitelství. Komentátor Reflexu dlouhodobě píše o peripetiích této normy, kterou si žalobci napsali de facto sami, přesněji dvě vlivné frakce státního zastupitelství - skupina bývalých komunistických prokurátorů kolem náměstka nejvyššího státního zastupitelství Igora Stříže a mladí ambiciózní žalobci kolem Lenky Bradáčové.

Jejich dílo prý budí kontroverze od začátku. Vloni v létě byl návrh zákona ve vládě projednáván zrovna v době, kdy byl zatčen poslanec ČSSD David Rath. V následné atmosféře rozčílení ze všudypřítomné korupce neměla vláda v podstatě jinou možnost než návrh schválit.

Nyní došel do Poslanecké sněmovny a první čtení nedopadlo pro jeho tvůrce příliš dobře. Vlna námitek se rozlila napříč celým politickým spektrem, kritizovali jej prakticky všichni od Marka Bendy po Jiřího Paroubka. Ten připomněl, že o novém zákoně již nyní kolují vtipy, že zatímco doposud bylo k ovlivnění řízení potřeba zmanipulovat několik státních zástupců, nyní stačí „zvládnout“ jednoho.

Prvním čtením nakonec prošel - den před zahájením velkolepého zatýkání. Očekávalo se ale, že ve výborech, kam předloha zamířila, nastane smršť pozměňovacích návrhů, které by dílko mohly vskutku výrazně pozměnit. V atmosféře rozpoutané po zatčení bývalých poslanců, zručně okořeněném zabavenými miliony a řetězy pražských kmotrů, se dá očekávat, že by všechno mohlo jít z pohledu tvůrců zákona mnohem snáz.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…