Pehe: Nejprve je třeba definovat vraždu, pak teprve řešit Mašíny

17.08.2011 23:38

Ani politolog Jiří Pehe nezůstal stranou veřejné debaty kolem bratrů Mašínů, která znovu ožila v sobotu, když zemřel starší z bratrů Ctirad. Společnost by se prý měla nejprve zabývat definicí vraždy a zabití nepřítele a pak teprve udělovat vyznamenání.

Pehe: Nejprve je třeba definovat vraždu, pak teprve řešit Mašíny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

"Podle dostupných zdrojů byl 28. září 1951 Ctiradem Mašínem podřezán po podání chloroformu svázaný příslušník SNB strážmistr Jaroslav Honzátko při přepadení stanice SNB za účelem získání zbraní. Bratři Mašínové obhajují tento čin, stejně jako další případy fyzické likvidace, s nimiž se pojí jejich jméno, „válkou", kterou vyhlásili zločinnému komunistickému režimu," vysvětlil Pehe nejprve, co je tím rozporuplným činem, který otřásá názory veřejnosti.

"Jenže i kdyby šlo skutečně o „válku", pak ve výše zmíněném případě porušili Úmluvu o zacházení s válečnými zajatci z roku 1929, podle níž by se jednalo o popravu bezbranného zajatce, tedy o válečný zločin," podotýká. To by platilo i pro válku partyzánskou, jelikož kdo by vraždil člověka spoutaného a omámeného, ačkoli možná symbolizoval nepřátelský režim.

Oko za oko?

"Je samozřejmě možné argumentovat, že komunistický režim se s nepřáteli také nijak nepáral, a ve svých politických procesech i koncentrácích se nějakými mezinárodními úmluvami nebo principy lidskosti nezdržoval, jenže se tak dostáváme na velmi tenký led diskusí o tom, zda je v boji s nelidským režimem přípustné použít jakékoliv prostředky," zamýšlí se.

A tím by se mělo začít při posuzování jejich činů. "Hranice mezi vraždou na jedné straně a (možná nezbytným) zabitím nepřítele ve válce či odboji na straně druhé, je přitom přesně to, co bychom měli definovat, než začneme mluvit o Mašínech jako o odbojářích a udělovat jim vyznamenání." 

Čtěte:

Jiří Pehe: Homosexualismus a klausismus

Jiří Pehe: Kolik váží jeden Bárta?

Jiří Pehe: Kůrovec mozkový

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…