Pehe: Veřejnost čeká od ČSSD víc než jen Haškův pragmatismus

18.01.2011 13:09

Relativní úspěchy slaví na dosavadních krajských a okresních konferencích vize kandidáta na předsedu ČSSD Michala Haška, který nabízí pragmatickou komunikaci přes politický střed. Tato orientace má však několik zásadních problémů, upozorňuje politolog Jiří Pehe v komentáři pro Deník Referendum.

Pehe: Veřejnost čeká od ČSSD víc než jen Haškův pragmatismus

Od dob privatizace se česká politika dostala natolik do područí korupce a klientelismu, s nimiž jsou spojovány především ODS a ČSSD. „Případné koaliční spojenectví mezi oběma stranami vzbuzuje u velké části voličstva odpor nikoliv kvůli dříve tolik akcentovaným ideovým rozdílům, ale kvůli strachu, že korupce a klientelismus by byly do politického systému ještě více zacementovány," upozorňuje politolog Jiří Pehe na první úskalí pragmatické komunikace ČSSD přes politický střed.

Tím druhým je fakt, že Michal Hašek jako její reprezentant by napravo od středu nenašel věrohodného partnera. „Předseda ODS a premiér Petr Nečas se snaží neutopit se v dravých vnitrostranických proudech ovládaných kmotry a ustát vliv, který má na stranu otec-zakladatel na Hradě. Nemá stranu pod kontrolou a spolupracovat s ním v případné koalici je něco zcela jiného než spolupracovat s ODS v některých krajích a na některých radnicích," domnívá se Pehe.

Sledujeme téma Volba předsedy ČSSD 

Spolupráci by zhatily ideologie TOP 09 a sestup VV

Podobně by sociální demokracie nemohla uspět ani ve spolupráci s TOP 09, protože její identita je mnohem více založena na ideologii než dnešní ODS či ČSSD, pokud si zvolí do svého čela Haška. „TOP 09 nemůže opustit svůj konzervativní profil v politice a neoliberální profil v ekonomice, takže by v případné koalici s ČSSD nepochybně nutila sociální demokraty k ústupkům, které by nedokázal z hlediska levicového profilu ČSSD strávit ani Haškův pragmatismus," míní politolog.

A nadějně z pohledu možné koalice to pro sociální demokraty nevypadá ani u nejmenší vládní strany. „Věci veřejné, k jejichž zakladateli Vítu Bártovi se zdá mít Hašek blízko, pro změnu nejsou seriózní strana. Navíc je to strana na sestupu, která jen těžko při své současné politice získá dostatek hlasů, aby s ní mohla ČSSD sama sestavovat vládu," hodnotí Pehe zbývající možnost.

Voliči čekají ideovou ofenzívu demokratické levice

Kromě toho je pro pragmatický Haškův přístup problematická skutečnost, že ve světle nedávné ekonomické krize, jakož i ve světle ofenzivy neoliberální ideologie, veřejnost od sociální demokracie očekává víc než jen pragmatické přežívání po boku ODS. „Po právu od demokratické levice očekává zásadnější odpovědi na celou řadu otázek jako jsou budoucnost sociálního státu, naše role v procesu globalizace nebo udržitelný rozvoj," upozorňuje politolog.

Je proto přesvědčen, že ČSSD nebude jako alternativa k neoliberální pravici zapotřebí, nebude-li schopna takové odpovědi nabídnout. „Věci se prostě změnily. Zatímco ještě před pěti lety si řada voličů přála méně ideologické pojetí politiky a více pragmatismu, nyní mnoho z nich, zejména levicově orientovaných, očekává ideovou ofenzivu demokratické levice, která se nechala zahnat neoliberály do defenzivy," uzavírá Pehe.

K věci:

Hašek otrávil Paroubka a sbíral vavříny. Jistého však nemá nic 

Budu-li šéfem ČSSD, nabídnu Sobotkovi funkci, zopakoval Hašek 

Pehe: Quo vadis, ČSSD? 

Foto: pwf.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…