Pehe: Vydělávají mladí. Vládnou staří, poznamenaní komunismem

10.09.2020 13:14

Politolog Jiří Pehe se na serveru Deníku N zamyslel nad aktuální situací v Česku. Nepřemýšlel však nad vývojem epidemie koronaviru, ale nad stavem české společnosti, který ho znepokojuje.

Pehe: Vydělávají mladí. Vládnou staří, poznamenaní komunismem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Jiří Pehe má za to, že Česko je rozdělenou zemí. V ekonomice už hraje prim nová generace, ale v politice stále dominují staré struktury. Tyto staré struktury přitom podle Peheho mohou Česku ještě pořádně ublížit. Zvlášť, když teď, v koronavirové krizi, zatížily Česko dalším státním dluhem v podobě 500 miliard jen za letošní rok.

Podle politologa navíc nejde jen o problém Česka. Podobné problémy prý řeší celá západní Evropa. Starší politici, ale také méně vzdělané vrstvy obyvatelstva bez ohledu na věk, se snaží brzdit globalizaci a dovolávají se tradičních hodnot, mladší generace a vzdělanější lidé v globalizaci vidí výhody, využívají je a snaží se řešit problémy dneška, jako jsou práva menšin. 

Česko se však podle politologa musí vypořádat s něčím, co Západ trápit nemuselo. S dědictvím 40 let vlády komunistů.

Tím nejdůležitějším je skutečnost, že starší generace strávily části svých životů v komunistickém systému, který na čtyři desetiletí izoloval společnost od debat probíhajících na Západě. Zatímco tam se odehrávala „humanizace kapitalismu“ jdoucí ruku v ruce s nástupem sociálních států a debata o emancipaci různých menšin i žen (a i ekonomicky podmíněný marxismus mutoval do neomarxismu s jeho důrazem na „kulturní kapitál“), v komunistickém světě se předstíralo, že tyto otázky jsou v podobě budování socialismu jednou provždy vyřešeny. Udržování této ideologické lži bylo navíc možné jen za cenu uzavřených hranic a různých forem zastrašování a represe,“ napsal Pehe.

Toto dědictví nás podle názoru politologa ovlivňuje dodnes. Je to znát na tom, kdo je momentálně premiérem a že nemalá část české společnosti volá po vládě pevné ruky a klidu na práci.

„Bohužel relikty českého postkomunismu jsou do jisté míry i strany pravicové opozice. Babiš to dobře pochopil, a i proto útočí na takzvané tradiční strany s pomocí výroků o masivní korupci a sociální necitlivosti z dob české ekonomické transformace nebo ekonomické krize po roce 2008. Tyto strany jsou ovšem poznamenány politickým postkomunismem i v mnoha jiných ohledech. Vidíme to v jejich oportunistických postojích k Evropské unii, opatrném našlapování okolo mezinárodních smluv zaručujících rovnost ženám a některým menšinám. A viděli jsme to před několika lety v jejich postojích k migrační krizi,“ pokračoval Pehe.

Politolog však varuje, že mladší generace už si to dlouho nedá líbit, bude se chvíli víc angažovat v politice a přijde nevyhnutelný střet. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…