Pehe: Výsledky voleb jsou protestem i proti politicko-mediální lži

19.10.2012 17:50

Zatímco si česká politická pravice po krajských a prvním kole senátních voleb ještě stále líže rány, ta mediální pravice se již našla. Tón médií jde podle politologa Jiřího Pehe shrnout titulkem jedněch novin den po volbách: Rudý úsvit!

Pehe: Výsledky voleb jsou protestem i proti politicko-mediální lži
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Podle politologa teď budeme pravidelně zásobováni varovnými úvahami nejen na téma oranžovo-rudého sbližování na krajské úrovni, ale také tirádami o tom, že nám už po příštích volbách bude dozajista vládnout oranžovo-rudá koalice i na celostátní úrovni. „Cílem moralizujících eskapád bude probudit pravicové voliče, kteří zůstali při volbách hromadně doma. Když to nejde s pomocí nadšení pro vládní politiku, je třeba znovu mobilizovat,“ píše Pehe.

Antikomunistická hysterie

Autor upozorňuje na to, že mediální pravice bohužel opakuje stále tutéž chybu, která ji činí za současný stav spoluodpovědnou.

Na jedné straně zahání ČSSD do izolace s pomocí antikomunistické hysterie, přičemž ale pravicové strany často už dopředu oznamují, že se sociální demokracií spolupracovat nemohou. „ČSSD se s komunisty za 23 let na centrální úrovni nespojila. Zato ODS a TOP 09 po minuoých volbách vyšachovaly vítěznou ČSSD a spojily se s bezpečnostní agenturou pod názvem VV, aby společnými silami dovedli politici těchto uskupení zemi tam, kde je,“ míní Pehe.

Na druhé straně část médií voliče sama ke komunistům dál aktivně nahání. Tato média podle politologa sice v zájmu ziskovosti a sledovanosti pravidelně informují o nejrůznějších skandálech a korupčních aférách vládních stran, ale pod čarou občany ujišťují, že k vládní politice „úspor“ a „reforem“ není alternativa.

Alternativa pravice

„Jenže velká část společnosti si myslí, že k nekompetentí a arogantní politice, opředené korupčními skandály, by nějaká alternativa být měla, jinak náš demokratický systém nedává velký smysl,“ myslí si Pehe a ptá se, zdali je opravdu bez alternativy vládní politika, která na jedné straně bezhlavě škrtá a „reformuje“ ve jménu snižování deficitů, ale na straně druhé zdvojnásobila státní dluh.

Když si totiž průměrný občan otevře většinu deníků nebo pustí televizi, vyvalí se na něj korupce a skandály, ale zároveň podprahové ujišťování, že vláda postupuje obecně jediným možným směrem, protože přeci nechceme skončit jako Řecko. Výsledky voleb jsou i protestem proti téhle politicko-mediální lži, dodává Pehe.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…