Pekarová Adamová: Služba zemi nebude snadná. Přebíráme ji v tristním stavu

25.10.2021 19:14

Budoucí předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) se na svém facebooku rozepsala o tom, jak nelehký úkol rodící se vládu koalice SPOLU s koalicí PirSTAN čeká. Zemi totiž přebírají v tristním stavu.

Pekarová Adamová: Služba zemi nebude snadná. Přebíráme ji v tristním stavu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

„Přebíráme zemi v opravdu katastrofálním stavu a máme před sebou mnoho obtížných úkolů. Týká se to pandemie covidu, nepřipravenosti na předsednictví EU, krize bydlení, energetické krize a právě obřího zadlužení,“ zmínila několik hlavních problémů, které bude nová vláda muset řešit.

„Služba naší zemi ve vládě proto nebude snadná. Ale už před volbami jsme utvořili dvě koalice, které našly programové průniky a dokázaly se dohodnout, dospět ke kompromisu – a o nich politika je,“ dodala s tím, že však dokázali obstát, a věří proto tomu, že se tak bude dít i ve vládě.

Koalice SPOLU a Pirátů se STAN chtějí jednat o vládě tak, aby mohly podepsat koaliční smlouvu do 8. listopadu, v tento den by se měla poprvé sejít nová Poslanecká sněmovna.

Před pár dny se nechala slyšet, že to jednání o vládě však zasahuje pnutí u Pirátů. „Pnutí, které je v Pirátské straně a které je pochopitelné, nás netěší, protože se projevuje už teď při jednání o vládě,“ připustila znepokojeně v rozhovoru pro Novinky. Pirátům totiž koalice se Starosty v letošních volbách kvůli kroužkování výrazně uškodila, aspoň co se počtu poslaneckých mandátů týká.

„Už před volbami jsme říkali, že nás čeká nelehké volební období. Celá řada problémů už tu byla včetně enormního zadlužení. Babišova vláda se dá jednoznačně definovat heslem ‚po nás potopa‘, to byla jejich taktika vládnutí. Jednoznačně se nyní ukazuje, že nám chtějí situaci co nejvíce ztížit i z hlediska covidové pandemie.

Proto bude důležitá i schopnost všech politiků z vládnoucích stran vysvětlovat opatření, která přijdou. Musíme hovořit jasně a nezastírat realitu, zároveň k tomu přistupovat s maximální citlivostí. Občané snad chápou, že situace je v mnoha ohledech náročná,“ doufá Pekarová Adamová.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…