Pekarová, Langšádlová, Richterová. Vadí jim Křeček. Tak ho vyzvaly

17.08.2022 22:22 | Ze sítí

Zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková se rozhodla ke konci srpna rezignovat na svou funkci. Veřejný ochránce Stanislav Křeček podle svých slov byl připraven s Šimůnkovou dál spolupracovat. Na sociální síti uvedl na pravou míru své vyjádření k rezignaci své zástupkyně, které podle jeho slov Česká televize zkreslila. Ozvali se také chvilkaři s tím, že konec Šimůnkové je dalším důkazem, že Křeček není kompetentní vykonávat úřad ombudsmana.

Pekarová, Langšádlová, Richterová. Vadí jim Křeček. Tak ho vyzvaly
Foto: Repro ČT
Popisek: Ombudsman Stanislav Křeček

Jako důvod rezignace na svou funkci Šimůnková uvedla, že nesouhlasí s názory a profesním i lidským přístupem veřejného ochránce práv Stanislava Křečka, nechce ho už dál zastupovat a spolupracovat s ním.

„Nechci a nemohu nadále zastupovat ombudsmana Stanislava Křečka ani s ním jakkoli spolupracovat, neboť s jeho názory, lidským i profesním přístupem zásadně nesouhlasím,“ řekla Šimůnková.

Česká televize poté na svém twitterovém účtu sdílela vyjádření ombudsmana Stanislava Křečka, který v telefonickém vyjádření podle ní řekl, že „rezignaci bere na vědomí, lituje, že spolupráce nebude pokračovat. Podle jeho názoru pak převládly emoce nad reálným a profesionálním přístupem k práci.“

Stanislav Křeček se následně vyjádřil k věci na svém facebooku a věc uvedl na pravou míru: „Dnešní vyjádření ČT poněkud zkresluje to, co jsem k resignaci M. Šimůnkové ve skutečnosti řekl. Byl jsem připraven s ní dále podle zákona spolupracovat, beru na vědomí její dnešní rozhodnutí a přeji jí úspěch v další práci. Lituji jen toho, že byla dána přednost emocím, které se dotkly úřadu, před racionálním a profesionálním řešením pracovních vztahů,“

Do ombudsmana se kvůli konci Šimůnkové opakovaně pustil i spolek Milion chvilek; je přesvědčen, že Stanislav Křeček není člověk na svém místě. „Rezignace zástupkyně ombudsmana Moniky Šimůnkové je tak dalším dokladem toho, že Stanislav Křeček nenaplňuje řádně poslání úřadu veřejného ochránce práv. Naše výzva k rezignaci Stanislava Křečka stále trvá,“ uvedli chvilkaři.

Křeček a Šimůnková měli dlouhodobě rozdílné názory. Střetli se v minulosti kvůli výrokům na adresu Romů, kvůli přítomnosti otců u porodu v době epidemie či kvůli právům dětí.

Ombudsman už dřív stáhl svou zástupkyni z vládních rad, v nichž za jeho kancelář zasedala. Od července jí pak odebral veškerou její agendu. Dodatečně to zdůvodnil prodlevami při řešení kauz. Šimůnková to odmítla. „Zvažuji kroky na svoji právní obranu,“ zopakovala končící zástupkyně. Dodala, že práci vykonávala intenzivně a svědomitě a po odebrání úkolů se jí nemohla už věnovat ve prospěch lidí tak, jak to dělali její předchůdci.

Šimůnková zároveň vyzvala k úpravě zákona o ochránci práv. Poukázala na podobné postavení ombudsmana i jeho zástupce. Podle ní je tak proti smyslu normy, aby měl celou agendu jen ochránce a pracovní náplň zástupce se vyprázdnila. Může to mít vliv na dobu a kvalitu vyřizování podnětů.

Fiala odchodu zástupkyně ombudsmana Šimůnkové lituje. Uvedl, že bude přemýšlet, jak její zkušenosti dál využít pro stát. Zmínil změnu legislativy. Podle Fialy by měl stát garantovat, že spolupráce mezi ombudsmanem a jeho zástupcem bude fungovat.

Odchod Šimůnkové je podle předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) selháním veřejného ochránce práv. Křeček by podle ní měl vyvodit odpovědnost a odstoupit.

Rezignovat by měl Křeček na svou funkci i podle pirátky Olgy Richteorvé: „Zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková ke konci srpna rezignuje. Nesouhlasí s názory a přístupem ombudsmana Stanislava Křečka a nechce ho zastupovat. Je to škoda. Je to především pan ombudsman, kdo vyvolává pochybnosti o výkonu svého úřadu. A opakovaně. Rezignovat měl někdo jiný.“

Rezignace Moniky Šimůnkové je podle ministryně pro vědu a výzkum a inovace Heleny Lanšádlové (TOP 09) „ostudnou vizitkou samotného ombudsmana Křečka, který hanobí úřad veřejného ochránce práv“. I ona vnímá, že namístě je prý jeho rezignace. „Šimůnková, dlouhodobá ochránkyně lidských práv, odchází se ctí a rovnou páteří. Kdyby byl Křeček co k čemu, rezignoval by,“ míní Langšádlová.

Předseda sněmovního petičního výboru Tomio Okamura (SPD) naopak uvedl, že úřad veřejného ochránce práv funguje pod Křečkovým vedením podle zákona. Zdůraznil, že Šimůnková má právo kdykoli na svou funkci rezignovat.

Petiční výbor Poslanecké sněmovny se zabýval situací v kanceláři ombudsmana opakovaně po tom, co Křeček odebral Šimůnkové agendu. Ve sporu se nepřiklonil k žádné ze stran. Okamura zopakoval, že výbor žádné zákonné pochybení v Křečkově práci neshledal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…