Pekarová: Letošní zahájení přístupových rozhovorů EU a Ukrajiny je v našem zájmu

24.04.2023 13:08

Ukrajina považuje za uskutečnitelné letošní zahájení přístupových rozhovorů s Evropskou unií, uvedla dnes před začátkem parlamentní konference zemí Evropské unie v Praze předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Je podle ní i v českém zájmu, aby se tak stalo. Ve svém dnešním vystoupení chce podpořit setrvání u protiruských sankcí a apelovat na jejich důsledné vymáhání.

Pekarová: Letošní zahájení přístupových rozhovorů EU a Ukrajiny je v našem zájmu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová

Prezident Petr Pavel minulý týden uvedl, že Česko by mělo v EU tlačit na to, aby zahájila přístupová jednání s Ukrajinou už letos, o což usiluje Kyjev. Pekarová Adamová dnes řekla, že Ukrajina tento termín považuje za realizovatelný. „Samozřejmě to podporujeme, aby k tomu došlo, je to i v našem zájmu,“ uvedla. Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) by ruská invaze na Ukrajinu mohla zvýšit i šance dalších zemí na přijetí do EU a proces urychlit.

Také předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová v Praze připomněla své dřívější vyjádření, že by ukrajinské rozhovory o členství v EU mohly začít letos. Proces vstupu do unie trvá obvykle několik let. „Evropský parlament byl první z unijních institucí, která žádala o udělení kandidátského statusu pro Ukrajinu, od té doby se krok po kroku snažíme pomáhat,“ řekla.

Lídři evropských parlamentů se dnes na konferenci v Praze budou zabývat ruskou agresí vůči Ukrajině a reakcí EU v širším geopolitickém kontextu. Pekarová Adamová vystoupí s projevem, kde shrne 14 měsíců od začátku ruské agrese, ale nabídne i výhled do budoucna. „Úkolů je před námi i po tom úspěšně zvládnutém předsednictví stran Ukrajiny poměrně hodně a o tom chci hovořit,“ řekla novinářům.

Vystrčil chce ve svém úterním vystoupení navázat v tom, že bude upozorňovat na nebezpečí strategické či surovinové závislosti na totalitních zemích. Ambicí Pekarové Adamové je, aby z konference zazněla jednoznačná podpora protiruských sankcí. „Občas v některých zemích slýcháme, že nejsou funkční, že bychom se měli bavit, jestli v nich pokračovat. To bych chtěla za ČR jednoznačně odmítnout, naopak podpořit jejich setrvání, ale také důsledné vymáhání,“ uvedla.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vystrčil se dnes vycajchnoval,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 24.04.2023 14:44:26
dostával od UA "medaili Jaroslava Moudrého" a byl to děs se na tu servilní trosku dívat. Předával mu to jakýsi UA lamželezo v triku a bundě, podobné té, kterou nosím na zahradu a soused jezdí na mopedu pro pivo. A ten náš blbeček si sundal brýle (to chápu), nechal si ji dát na krk, sepnul ruce po taoistickém způsobu a uklonil se přesně jak tchajwanský kuli, když mu před sto lety jeho pán hodil hrst rýže do misky. Hrůza. HRŮŮZA!!! Děs. Neuvěřitelné. V Evropě nevídané. Nemám slov. Tohle měl zažít Masaryk, kterého se tak pořád dovolávají, tyhle lidi u vesla. Ten by mrkal na drát.

|  11 |  0

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…