Pekarová: Nebudeme vás vodit za ruku

22.12.2021 7:51

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) má za to, že je správné neprodlužovat nouzový stav. Předsedkyně TOP 09 je přesvědčena, že lidé se sami musí začít chovat zodpovědně, vláda je nemůže stále vodit za ručičku.

Pekarová: Nebudeme vás vodit za ruku
Foto: repro TV Prima, tan
Popisek: Markéta Pekarová Adamová (*1984, Litomyšl) je česká politička, od roku 2019 předsedkyně TOP 09

Vláda Petra Fialy (ODS) oznámila, že po vánočních svátcích již nebude pokračovat nouzový stav. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek požádal své spoluobčany, aby se chovali zodpovědně, nepořádali vánoční večírky a během vánočních svátků maximálně omezili setkávání s dalšími lidmi.

Předsedkyně poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová považuje apel svého stranického kolegy za správný. V rozhovoru pro CNN Prima News zdůraznila, že vláda nemůže lidi vodit za ruku.  

„Snad nemusíme mít od státu vše nadiktováno. Za dva roky máme dostatek informací, jak můžeme šíření zabránit. Myslím, že v tomhle je chyba, že musíme mít všechno nařízené." 

„Chceme k lidem přistupovat jako k rozumným myslícím bytostem, které není potřeba vodit za ruku. Od naší vlády, jakožto vlády pravicových stran, které nechtějí silný stát, se nedá očekávat, že budou dělat všechno formou nařízení, příkazů a omezení. Víme, že si musíme mýt ruce nebo si je dezinfikovat, že když máme příznaky, měli bychom se otestovat a případně se izolovat,“ zdůraznila.

Epidemiolog IKEM Petr Smejkal tento postup vlády nepovažuje za šťastný, zvláště kvůli šíření nakažlivější mutace koronaviru omikron.

Markéta Pekarová Adamová však také oznámila, že vláda situaci pečlivě sleduje a pokud se bude situace výrazně zhoršovat, kabinet přijme potřebná opatření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…