Pekarová: Odporný Orbán. Cena plynu je pro něj víc než krev Ukrajinců

13.04.2022 9:23

Babišova vláda jenom za předchozí dva roky byla schopna nasekat dluhy za více než 800 miliard korun. Předsedkyně TOP 09 a šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová lidem popsala, proč si český stát, a tím i čeští občané, protože peníze státu pochází od občanů, musí utahovat opasky. I kvůli ruské agresi vůči Ukrajině. Popsala také, co musí potkat ruského prezidenta Vladimira Putina. A nakonec sdělila, že chování maďarského premiéra Viktora Orbána ohledně ruské invaze na Ukrajinu považuje za odporné.

Pekarová: Odporný Orbán. Cena plynu je pro něj víc než krev Ukrajinců
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

V projevu k delegátům 30. kongresu ODS předsedkyně TOP 09 v roli hosta svým koaličním partnerům sdělila, že vláda na jedné straně nesmí zapomínat na lidi, kteří potřebují pomoc, ať už na české občany nebo ukrajinské válečné uprchlíky, ale současně nesmí rezignovat na své předvolební sliby a na rozdíl od Andreje Babiše (ANO) musí hospodařit zodpovědně. Teď v rozhovoru pro deník Právo svá slova zopakovala.

„Babišova vláda jenom za předchozí dva roky byla schopna nasekat dluhy za více než 800 miliard korun. Jen obsluha dluhu, tedy úroky, vyjde ročně na desítky miliard,“ zdůraznila předsedkyně Sněmovny s dodatkem, že právě proto musela vláda Petra Fialy alespoň částečně sáhnout k překopání posledního Babišova rozpočtu, respektive rozpočtu dnes již bývalé ministryně financí za ANO Aleny Schillerové. „Zkrátka, časy jsou hodně zlé a my musíme nebezpečný trend zadlužování zastavit,“ dodala předsedkyně TOP 09.

„Bývalá vláda rozjela rozdávací eldorádo. Neřešila, kde se na to vezme v budoucnu a dělala to na dluh,“ pokračovala po chvíli Pekarová Adamová.

Zdůraznila, že vzhledem k válce na Ukrajině nelze šetřit na obraně země, ale je třeba šetřit na chodu státu. Zrušit např. zbytečnou EET, ale pak také notně zpomalit růst platů. „Budeme si muset zvyknout na to, že jsme v nelehké, tíživé situaci a nemůžeme si dovolit žít nad poměry, tak jako se žilo dosud a kdy se důchody nebo platy ve veřejné sféře zvyšovaly rychleji, než se zvedaly v soukromé,“ varovala Pekarová Adamová s tím, že je problém, pokud životní úroveň v soukromém sektoru roste pomaleji, než životní úroveň státních zaměstnanců, které soukromí sektor financuje.

Vláda prý sáhne i ke snížení počtu státních zaměstnanců. „Stát už zaměstnává skoro půl milionu lidí a naším cílem je toto číslo zmenšit,“ zaznělo od předsedkyně Sněmovny, která však jedním dechem dodala, že rozhodně nemá na mysli snižování stavů v armádě, mezi učiteli a ve zdravotnictví.

Ve druhé polovině rozhovoru věnovala pozornost válce na Ukrajině. Zdůraznila, že je ráda za to, že Česko posílá na Ukrajinu humanitární i vojenskou pomoc a oceňuje, že v EU prosazujeme co nejtvrdší ekonomické sankce.

Zcela jasný názor vyslovila i ohledně samotné války.

„Říkám, že Putin by měl být opravdu poražen,“ zdůraznila s tím, že pokud se válka na Ukrajině změní v zamrzlý konflikt, bude to pro Putina jen pozvánka k tomu, aby nabral síly a vyrazil do další války.

„Pokud někdo má na svědomí takováto zvěrstva, která už napáchal za několik týdnů na Ukrajině, tak to nemůžeme chtít zapomenout a dát mu odpuštění. To by bylo naše absolutní selhání,“ konstatovala Pekarová Adamová.

Nakonec uhodila na maďarského premiéra Viktora Orbána, který podle ní hledí raději na nižší ceny plynu pro Maďarsko než na ukrajinskou krev, kterou ruská armáda prolévá i z peněz z prodeje plynu.

„Říkám, že bychom to neměli přehlížet a že tento přístup je mi až odporný,“ uzavřela Pekarová Adamová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…