Pekarová hostila předsedkyně parlamentů, pozvala i dámu z Ukrajiny. A toto vzkázala do Ruska

24.04.2023 18:04

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) v Praze hostila setkání předsedkyň evropských parlamentů, kde se diskutovala role žen v zahraniční politice a následně proběhla mezinárodní konference předsedů parlamentů členských a kandidátských zemí EU, která je završením parlamentní části loňského předsednictví České republiky v Radě EU. Pekarová Adamová hovořila zejména o nutnosti ještě větší pomoci Ukrajině, aby mohla vyhrát válku co nejdříve.

Pekarová hostila předsedkyně parlamentů, pozvala i dámu z Ukrajiny. A toto vzkázala do Ruska
Foto: Poslanecká sněmovna
Popisek: Setkání předsedkyň zákonodárných sborů zemí EU

Pekarová Adamová nejprve na společném jednání v Praze přivítala předsedkyně zákonodárných sborů evropských zemí. Pozvání do Prahy přijaly předsedkyně z Kypru, Německa, Litvy, Polska, Rumunska, Slovinska, Estonska, Nizozemska, Černé Hory, Švýcarska, Francie a Portugalska. Hlavními tématy jednání byla role žen v zahraniční politice a válka na Ukrajině.

„Jde o první jednání v tomto formátu v České republice. Nejde ale zdaleka o naše první společné jednání. Navazujeme na plodná pracovní setkání v Bruselu a v Polsku, kde jsme tuto tradici z iniciativy předsedkyně polského Sejmu Elżbiety Witekové v loňském roce založily,“ uvedla Pekarová Adamová na tiskové konferenci.

Jednání proběhlo v prostorách Pražské křižovatky, která je úzce spjata s hodnotovým odkazem prvního polistopadového prezidenta Václava Havla. „Výběr místa setkání rozhodně nebyl náhodný. Naše společnosti se totiž také nacházejí na historické křižovatce. Naše společná budoucnost v rodině zemí Evropské unie bude do značné míry záviset na naší současné schopnosti udržet vzájemnou jednotu a soudržnost navzdory aktuálním výzvám,“ vysvětlila výběr místa Pekarová Adamová.

Ta na setkání přivítala také šéfku ukrajinského Centra pro lidské svobody a jednu z laureátek loňské Nobelovy ceny za mír Oleksandru Matvijčukovou. „Paní Matvijčuková ve své osobě prakticky ztělesňuje obě aktuálně diskutovaná témata. Její odvaha a zásadovost je pro nás všechny nejen zdrojem nesmírné inspirace a upřímného obdivu, ale také živoucím apelem na vytrvání v podpoře vzdorující Ukrajině,“ dodala předsedkyně Sněmovny.

Setkání se uskutečnilo v předvečer mezinárodní konference předsedů členských a kandidátských zemí EU. Na ní se řešila zejména otázka Ukrajiny, přičemž Pekarová Adamová zdůrazňovala nutnost další pomoci Ukrajině s cílem co nejrychlejší porážky Ruska.

„Ukrajinská armáda dnes kontroluje výrazně více území než při našem loňském setkání. Ztráty jsou sice stále vysoké – jak mezi vojáky, tak mezi civilisty, ale Rusům se nedaří, a jsem přesvědčena, že se jim již nepodaří převzít na bojišti iniciativu,“ prohlásila Pekarová Adamová podle informací serveru iDNES.cz a dodala, že je potřeba činit nezbytné kroky, aby Ukrajina vyhrála válku co nejdříve.

Evropa podle ní aktuálně čelí pěti důležitým výzvám směrem k Ukrajině. Zaprvé by prý mělo být v procesu poválečné obnovy Ukrajiny směřováno k přijetí Ukrajiny do EU. Samotný proces obnovy by prý měl odstartovat zejména odminováním ukrajinského území. „Odhaduje se, že množství min, které byli Rusové schopni instalovat během roku, by se současným tempem odstraňovalo po dobu minimálně deseti let,“ uvedla Pekarová Adamová.

Zdůrazňovala také nutnost pokračujících dodávek zbraní pro Ukrajinu. „Musíme si uvědomit, že se rozhoduje na bojišti. Proto je třeba naprosto odmítnout tezi, že dodávkami zbraní bránícímu se napadenému státu jen přiléváme oleje do ohně. Je to právě naopak. I ti, co vyzývají k diplomatickému řešení, by měli uznat, že jednat o míru lze pouze z pozice síly,“ poznamenala, že dodávky zbraní jsou nezbytnou podmínkou k vytvoření pozice síly. Evropa by se také měla sjednotit v názoru, jaké chce mít po válce vztahy s Ruskem.

Závěrem Pekarová Adamová prohlásila, že pokud by Rusko uspělo na Ukrajině, o totéž by se pokusila Čína na Tchaj-wanu. „Vítězství ruské diktatury a brutality na Ukrajině by pouze povzbudilo další potenciální agresory od Blízkého východu po Tchajwanskou úžinu,“ prohlásila předsedkyně Sněmovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

vidíte důchodcové...., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNas Eruti , 24.04.2023 18:43:24
...tak proto vám sebrali valorizaci, aby měla ta banda na slezinky a kecání o ničem.

|  11 |  0

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…