Pekarová místo úspor roztočila miliony. Když o tom napsali, přišla ze sněmovny výhrůžka soudem

21.04.2023 8:20

Ačkoli Markéta Pekarová Adamová slibovala uspořit za rok 40 milionů na provozu Poslanecké sněmovny, skutečnost se prý od těchto plánů liší až o 180 milionů. Po upozornění na tato čísla pak prostřednictvím vedoucího kanceláře Poslanecké sněmovny vyhrožuje soudem serveru, který na zvýšené náklady upozornil.

Pekarová místo úspor roztočila miliony. Když o tom napsali, přišla ze sněmovny výhrůžka soudem
Foto: Repro Twitter
Popisek: Předsedkyně Poslanecké sněmovny ČR Markéta Pekarová Adamová dostává medaili tchajwanského parlamentu

„Já se budu snažit ze všech sil, abych právě důvěru v naši komoru Parlamentu, tedy v Poslaneckou sněmovnu, zvyšovala. Je to úkolem nás všech, ale já se budu snažit v tomto být v čele těch, kteří se o to snaží. A budu moc ráda, když mě v tom budete všichni následovat,“ řekla podle České televize Markéta Pekarová Adamová těsně po svém zvolení šéfkou Poslanecké sněmovny v říjnu 2021.

Že to Pekarová s úsporami v rozpočtu Poslanecké sněmovny myslela vážně, alespoň při stanovování jejich plánu, potvrdila i pro parlamentní web. Ten v článku s názvem Předsedkyně PS k úsporám ve Sněmovně napsal, že v letošním roce se v rozpočtu Sněmovny podaří uspořit takřka 40 milionů korun a že přijatá opatření nebudou mít negativní dopad na chod Sněmovny. 

„Minulá vláda nehorázně zadlužila naši zemi. Proto je teď nutné přistoupit k úsporným opatřením. Nelze se tvářit, že obrovské zadlužení není problém. Úspory se budou týkat i Sněmovny,“ uvedla ve zmíněném článku přímo sama předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu.

Vše ale nasvědčuje tomu, že ke svému naplnění v tomto směru spíše přichází známé české pořekadlo o skutku, který utek. Alespoň v tom smyslu referuje server Kverulant.org, který se úsporami na půdě Poslanecké sněmovny zabýval.

„Kverulant si od Poslanecké sněmovny vyžádal informace o plánovaných a skutečných výdajích Sněmovny za roky 2018 až 2022,“ píše se na tomto serveru s tím, že z těchto údajů vypočetl, že minulá Sněmovna utrácela v letech 2018 až 2021 ročně v průměru 1,367 miliardy korun.

„Po volbách utratila nová Sněmovna v roce 2022 celkem 1,509 miliardy korun. To je nárůst o 141 milionů korun,“ pokračoval ve výpočtu Kverulant.

„O dodržení slibu předsedkyně Sněmovny Pekarové Adamové, že ušetří 40 milionů korun, tedy nemůže být ani řeč. Naopak Sněmovna utratila o 10 % více než její předchůdkyně,“ píše server a srovnává výdaje za minulého předsedy Radka Vondráčka (ANO) a těmi současnými, uskutečněnými pod vedením Markéty Pekarové Adamová (TOP09).

Server k tomu přidává i tabulku, ze které je patrné, že nejenže Pekarová nesplnila svůj slib, že ušetří 40 milionů, ale provoz Sněmovny se v prvním kompletním roce jejího šéfování Sněmovně prodražil o 141 982 248 Kč. To je rozdíl více než 180 milionů oproti tomu, co prohlašovala v lednu 2022 v souvislosti s plánovanými úsporami.

Pokud odečteme náklady na mzdy, dělá rozdíl i tak téměř 50 milionů korun, a tedy 90 milionů oproti vyhlášení Pekarové ohledně plánovaných úspor. Lze tedy říci, že ministr financí Zbyněk Stanjura zdaleka není sám, kdo se ve svých rozpočtových odhadech poměrně hodně plete.

Navíc server Kverulant uvádí, že Markéta Pekarová Adamová svůj omyl odmítá uznat a vyhrožuje právními kroky. Doslova píše:

„Reakce Pekarové Adamové přišla 20. dubna 2023. Kdo čekal něco ve stylu: ‚Je mi moc líto, že jsem zklamala důvěru veřejnosti nesplněním svého slibu‘, bude zklamán. Naopak, Poslanecká sněmovna Kverulantovi zaslala dopis, kde se píše: ‚Vyzýváme server Kverulant.org k okamžité opravě do čtvrtka 20. dubna 2023 do 12.00 hodin. Jinak bude Kancelář Poslanecké sněmovny nucena domáhat se svých práv soudní cestou‘.“

V dopise se prý také píše, že vedení Sněmovny naprosto odmítá tvrzení, že předsedkyně Sněmovny nedodržela svůj slib o úspoře 40 milionů korun.

„Ovšem to, že Sněmovna za rok 2022 neušetřila 40 milionů korun, ale naopak utratila o 141 milionu víc proti průměru nákladů za roky 2018 až 2021, zpochybněno není,“ všiml si Kverulat.

V souvislosti s úsporami předsedkyně Poslanecké sněmovny dodejme, že přímo ona osobně se v poslední době stala terčem kritiky za svůj nákladný životní styl, který podle některých praktikuje za peníze daňových poplatníků.

ParlamentníListy.cz psaly třeba o cestě delegace v čele s předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) na Tchaj-wan. Na palubu letadla bylo v rámci tohoto letu objednáno palubní stravování za téměř čtvrt milionu korun.

Ve svém pořadu Aby bylo jasno na to upozornila moderátorka Jana Bobošíková.

Strava na letu na Tchaj-wan za více než 228 tisíc korun prý byla dosti pestrá. „Steak, vanilková Panna Cotta, uzená kuřecí prsa, kachní paté,“ stálo v objednávce na catering.

Co však bylo nejdražší? Pivo a sekt. Dvanáctistupňové plzně si na let Pekarové Adamové stát objednal 288 plechovek za více než 7 tisíc, červeného vína 48 kusů za necelých 9 tisíc, 60 bílých vín za téměř 13 a půl tisíce a prosecca si rovnou stát na dlouhý let na Tchaj-wan „pro jistotu“ objednal 240 kusů za 29 tisíc. Téměř šedesát tisíc tak padlo jen na alkohol.

A kdože to nakonec zaplatil, ptala se Bobošíková.

„Za poslance platíme my,“ ujistila následně moderátorka, že dobré jídlo a pití delegace „zacálovali“ daňoví poplatníci.

To ale není všechno.

Předseda SPD Tomio Okamura nedávno na svém facebookovém účtu upozornil na další Pekarové přešlap.

„Právě se pod pozlaceným stříbrným poklopem veze ve Sněmovně jídlo pro předsedkyni Sněmovny z vládní TOP 09 Pekarovou Adamovou, která nechce jíst s námi ostatními ve sněmovní jídelně, jelikož si potrpí na speciální luxus za státní peníze,“ napsal Okamura a text doplnil fotografií servisu, který si skutečně v ničem nezadá s luxusní restaurací.

„Chce mít z veřejných peněz servis jako královna,“ kritizoval návyky a styl Pekarové Adamové s tím, že přitom současně v souvislosti se zdražováním říká Pekarová Adamová občanům, že si lidé doposud žili nad poměry a musí se smířit s tím, že jim životní úroveň klesne.

„Sama přitom jezdí zadarmo v nejnovějším superluxusním státním BMW se státem placeným řidičem za miliony a nechává si nosit jídlo do kanceláře ve Sněmovně na talíři s pozlaceným stříbrným poklopem od státem placeného osobního číšníka.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Klídek, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuse...ach jo.... , 21.04.2023 14:58:20
…jak můžete očekávat od totální blbky znalost sčítání a odčítání, natož násobení?!…

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…