Pekarová psala, jak vláda lidem „dotuje“ naftu. Myšlenka na čestný doktorát, neudrželi se někteří

19.05.2023 6:30 | Ze sítí

Politolog Petr Macinka nevychází z údivu, jaké argumenty předkládá šéfka Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová v reakci na kritiku opozice, že se vláda rozhodla zkrátit období dočasného snížení spotřební daně z motorové nafty. Politička se na Twitteru rozepsala o tom, jak vláda snížením spotřební daně v souvislosti s dopady války na Ukrajině naftu „dotovala“.

Pekarová psala, jak vláda lidem „dotuje“ naftu. Myšlenka na čestný doktorát, neudrželi se někteří
Foto: Repro Twitter
Popisek: Markéta Adamová Pekarová nabádá k nošení svetrů v boji proti Putinovi

Vláda premiéra Petra Fialy snížila spotřební daň z nafty o 1,50 koruny na litr. Učinila tak s cílem zmírnit dopady vysokých cen pohonných hmot vyvolané invazí Ruska na Ukrajinu a přispět k zajištění konkurenceschopnosti našich dopravců. Sazba měla zůstat až do konce tohoto roku. Ministr financí se nechal však slyšet, že pro nižší sazbu daně již vláda nevidí opodstatnění, a rozhodla tak o zkrácení období platnosti snížené sazby spotřební daně a schválila novelu zákona o spotřebních daních, díky níž dojde k návratu sazby spotřební daně z motorové nafty na původní výši 9,95 Kč za litr.

Vláda svým krokem narazila na ostrou kritiku opozice. Například expremiér Andrej Babiš oznámil, že v takovém případě bude raději jezdit metrem. „Dobré ráno z Malostranské. Vláda komiků nám zdražuje naftu, tak už budu jezdit asi jenom metrem. Nevíte, proč taky nezdraží Nekulovu mouku za 12,90 Kč? Všechno levné zdraží, všechny úspěšně zdaní, takže za všechny občany děkujeme, pravicová konzervativní ODS,“ vzkázal ve středu na svém facebooku šéf hnutí ANO.

 

 

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová podobné reakce odmítla mlčky přejít. Za způsob, kterým vysvětlila na Twitteru kroky vládní pětikoalice, nesklízí nic víc než posměch. Prohlásila totiž, že naftu vláda snížením daně „dotovala“.

„Opozice nově přišla s tím, že vláda chce zdražit naftu. Fakta místo lží: vláda nestanovuje tržní cenu pohonných hmot. Cena nafty je na předválečné úrovni. Vláda ji snížením daně ‚dotovala‘ 1,50 Kč/l, protože jednu dobu byla cena neúnosná. Stojí to 800 milionů měsíčně,“ vzkázala naštvaně všem kritikům.

Nad tímto zdůvodněním se Petr Macinka značně pozastavuje na svém facebooku a hrozí se: „Vláda dotovala cenu nafty tím, že z ní snížila daň? Už jsem možná viděl i hada se plazit pozpátku, ale tohle, co vyplodila madam Markéta, to je tak unikátní, že by si za to zasloužila nějaký titul. Třeba čestný doktorát Honoris Causa za přínos v oblasti hospodářské autolobotomie.

Za 105 let existence republikového Parlamentu na území našich zemí v něm možná seděl někdo hloupější než MPA, ale hledali bychom jej opravdu velice těžko…,“ píše Macinka a dodává: „Nezapomeňme na to, že toto bylo lídrem kandidátky ‚ODS‘ v Praze!“

Rozhodně nebyl sám, kdo byl šokován. Lidé pod příspěvkem poukazovali na praktiky známé z minulého režimu, podle nich jen komunista může považovat snížení daně za dotaci. Mnoho diskutérů se nebránilo použít na adresu Pekarové Adamové i velmi vulgární výrazy.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Mně je jí i trochu líto, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseamej , 19.05.2023 14:50:36
ona každým svým vyjádřením vždy stihne dokázat, že je ještě hloupější než to vypadalo…

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …