Pekarová se bude divit, TOP 09 utře. Příjemná změna pro Babiše, padlo

13.09.2021 10:24

Publicista Petr Holec si všímá, že z řad pravicové koalice SPOLU, tedy koalice ODS, lidovců a TOP 09, stále častěji zaznívají hlasy volající po možné spolupráci s hnutím ANO Andreje Babiše. Koalice Pirátů a Starostů totiž v předvolebních průzkumech klesá a v ODS i TOP 09 už si spočítali, že bez Babiše možná vládnout nepůjde. A tak se Piráti ocitají pod palbou ODS i TOP 09. Předsedkyně TOP 09 prý může být jednoho dne překvapena.

Pekarová se bude divit, TOP 09 utře. Příjemná změna pro Babiše, padlo
Foto: repro TV Prima, tan
Popisek: Markéta Pekarová Adamová (*1984, Litomyšl) je česká politička, od roku 2019 předsedkyně TOP 09

Komentátor Petr Holec v textu pro Český rozhlas prohlašuje, že Piráti se krátce před volbami potápějí a „parťáci“ je podle Holce začínají házet přes palubu. To se podle komentátora projevuje především tím, že jsou stále častěji slyšet výzvy, aby si koalice SPOLU, to jest pravicová koalice ODS, lidovců a TOP 09, nezavírala dveře k případné povolební spolupráci s hnutím ANO.

Anketa

Věříte průzkumu STEM, že ANO získá ve volbách 32,4 %?

hlasovalo: 61854 lidí

Přátelská palba na pirátskou loď se ozvala i z TOP 09. Spolupráci s ANO připustil i starosta z Prahy 6 Ondřej Kolář. „Do té povolební matematiky to vnáší úplně jiné počty,“ připomněl Holec Kolářova slova, ve kterých se vracel až k roku 1948. Tehdy nekomunističtí ministři odešli z vlády, jenže komunisty tím neoslabili, jen jim poskytli ještě více prostoru k posílení vlastní moci.

Holec prohlásil, že demonstrativní odsednutí od Babiše v roce 2017 opoziční ODS, lidovcům, TOP 09, STAN ani Pirátům příliš nepomohlo. Po čtyřech letech takovéhoto postupu Babiš dál kraluje politické scéně a opoziční kolice jsou stále příliš slabé na to, aby mohly pomýšlet na výhru ve volbách. Alespoň podle průzkumů. A starosta Kolář tedy jen reaguje na tuto realitu.

„Jeho slova samozřejmě hned zkusila naředit šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která vsadila vše na osobní džihád proti Babišovi; podle ní Kolář spolupráci TOP 09 s ANO, s Babišem i bez něj, nepřipustil. Jenže tady už nemusíme číst mezi řádky: i Kolář prostě jen zopakoval slova některých předních členů ODS, kteří o vládě s ANO mluví stále častěji,“ zaznělo od Holce.

ODS po volbách čeká volební sjezd a na něm může Petr Fiala přijít o místo. Pokud padne Fialou tolik protěžovaná kolice s Piráty a Starosty, padne pravděpodobně i Fiala.

„Všichni teď samozřejmě čekají na výsledek voleb. Pokud ale potvrdí „povolební matematiku“, o které mluví Kolář a kterou naznačují poslední předvolební průzkumy, začne se nejspíš brzy hroutit sen o jednotné antibabišovské frontě. V ní je nejslabším článkem už delší dobu ODS a právě její zimní volební sněm může zásadně změnit povolební situaci. A TOP 09 pak může zůstat ďábelského dilematu vládnutí s ANO ušetřená. Ve vládě s ním ji totiž klidně zastoupí parťáci ze SPOLU,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …