Pekarová vzkazuje prezidentovi: Nezdržujte to, je pandemie

19.11.2021 11:16

Prezident Miloš Zeman dal najevo, že jednoho z ministrů v budoucí vládě Petra Fialy (ODS) odmítne jmenovat. Ústava mu však nedovoluje nejmenovat ministra. Odpovědnost za sestavení vlády a posléze kabinet jako celek nese premiér, nikoli prezident. Budoucí koalice pěti stran proto už teď prezidentu Zemanovi poslala jasný vzkaz. Nahlédněte.

Pekarová vzkazuje prezidentovi: Nezdržujte to, je pandemie
Foto: Repro TV Nova
Popisek: Prezident Miloš Zeman v rozhovoru s Reyem Korantengem

Miloš Zeman v rozhovoru pro televizi Nova oznámil, že jednoho z ministrů nové vlády Petra Fialy odmítne jmenovat. Mohlo by jít o pirátského kandidáta na ministra zahraničí Jana Lipavského. Prezident však konkrétní jméno veřejnosti nesdělil a Fiala se zachoval stejně.

Budoucí premiér spolu s koaličními kolegy však už Zemanovi vzkázal, že na složení vlády, tak, jak ji prezidentovi předloží, budou trvat. Informuje o tom deník Právo.

„Panu prezidentovi jsem představil návrh ministrů, který vychází z koaliční dohody. Tento návrh považuji za kvalitní a neuvažuji o tom, že bych ho nějak měnil,“ řekl Fiala.

Stejně nekompromisní byl předseda lidovců Marian Jurečka.

„Veto může uplatnit na zákon, ne na personální návrh člena vlády od premiéra. Zákony platí pro všechny! Tedy nevidím prostor a důvod měnit personální nominaci, za svými návrhy budeme stát,“ sdělil ČTK kandidát na ministra práce a sociálních věcí Jurečka.

Také předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) nepovažuje za vhodné, aby ve stávající epidemické a ekonomické krizi činil prezident Zeman kroky, kterými by zdržel jmenování vlády, když k nim navíc z hlediska Ústavy nemá prostor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…