Peklo kolem Babiše. V Brně před cestou do Paříže. To jste neviděli

10.01.2023 11:43 | Reportáž

„Za pana Babiša! Nevěříme mediálním lžím!“ Příznivcům kandidáta na prezidenta Andreje Babiše v souvislosti s pondělním rozhodnutím soudu v kauze Čapí hnízdo zasvítila naděje. Nadšené davy přišly v pondělí večer na autogramiádu bývalého premiéra, po které následovala talk show. „Dobrý večer, pane prezidente!“ zdravili lidé Andreje Babiše ještě před jeho odletem do Paříže při podepisování jeho knih v Brně.

Peklo kolem Babiše. V Brně před cestou do Paříže. To jste neviděli
Foto: Daniela Černá
Popisek: Zaplněný sál před zahájením talk show s Andrejem Babišem v Brně

Kdo přišel v pondělí večer do Besedního domu brněnské filharmonie na setkání s kandidátem na prezidenta Andrejem Babišem, vyděsil se hned u vchodu. „Tam už je plno? To jsme přišli pozdě?“ ozývalo se mezi příchozími. Už zvenku byla totiž vidět fronta a zaplněné schody do hlavního sálu. Řada lidí tak využila možnost odložit si kabáty v šatně. Bylo jasné, že se při hledání volného místa zapotí. „Zkuste ten dav projít, hezkou ženu pustí a já půjdu za vámi,“ spřádal jeden ze seniorů plány, jak se rychle dostat dál za bývalým premiérem. Setkání s Andrejem Babišem totiž začínalo autogramiádou u hlavního sálu. Davy tak směřovaly na autogramiádu, další si chtěli rychle najít místo k sezení v sále, kde už se těšili na avizovanou talk show.

„Dobrý večer, pane prezidente!“ halasně a s nadšeným úsměvem zdravil bývalého premiéra Rastislav Lučanský, předseda Asociace společenství Romů ČR. Andrej Babiš v obležení davu podepisoval knihy, poskytoval rozhovory, se zájemci se fotil. Rozdával úsměvy i polibky. Objímání, gratulace k pondělnímu osvobozujícímu rozsudku v kauze Čapí hnízdo nebraly konce. „Musím podpořit pana Babiša. Lepší v Česku nikdo není. Závidí nám ho,“ říkal Lučanský směrem k Babišovi.

Autogramiáda Andreje Babiše v Brně. Foto: Daniela Černá

Pak poskytl vyjádření i přímo ParlamentnímListům.cz. „Tlačili na něj, aby se vzdal kandidatury. Toho si velice vážím, že je pan Babiš bojovník a bojuje za naši Českou republiku a naše občany. Je to člověk, který se nebojí, jde pořád dopředu ve prospěch občanů,“ uvedl Lučanský, který má sám také zkušenost s politikou. Mimo jiné kandidoval i do zastupitelstva v Brně. „Věřím tomu, že se pan Babiš stane prezidentem. Pravda zvítězí. Lidi ho mají rádi. A on jim pomáhá. Pomáhá seniorům i matkám s dětmi,“ popisoval Lučanský, proč dá určitě hlas v prezidentské volbě Andreji Babišovi.

Na setkání přišly stovky příznivců, voličů Andreje Babiše, kteří věří, že volby nakonec vyhraje. „Musí vyhrát.“ „Nikdo lepší tady není. Je krásný, bohatý,“ znělo mezi lidmi. „Nene, mladá, pohledná je paní Nerudová,“ smál se Babiš. „Je ta kniha už podepsaná?“ zajímal se Andrej Babiš na autogramiádě. „Chcete tam napsat i jméno?“ ptal se. Lidé se obraceli na bývalého premiéra i s osobními problémy, někteří přišli pogratulovat k vítězství u soudu a poděkovat za to, jak se stará o republiku.

„Je vidět, že po soudním procesu je velký zájem“

U vchodu do hlavního sálu rozdával tiskopisy k případnému položení otázky na následující talk show Miloslav Ondra. „Buď mohou lidé položit otázku přímo na mikrofon, nebo otázku napsat na papír. Někteří se stydí položit dotaz na mikrofon. Je to demokratické, lidé chodí více a kdybychom jen otázky psali, řekli by, že děláme cenzuru, a to neděláme. Zájem je obrovský, nestíháme. Je vidět, že po tom soudním procesu je velký zájem,“ popsal pro ParlamentníListy.cz.

Příprava otázek na talk show. Foto: Daniela Černá

Anketa

Koho nejvíc chcete ve 2. kole volby prezidenta?

hlasovalo: 33861 lidí

Pro knížku a podpis si přijel z Otrokovic i Martin Kundera. „Panu Babišovi fandím. Je to inteligentní člověk. V životě nic zlého neudělal. Nevěřím osočování, napadání, že by něco spáchal… Všechno je jen mediálně vytvořené. Lidé a hlavně poslanci mu závidí peníze a to, že něco vybudoval, vytvořil. Jde jen o lidskou závist, nic víc,“ poznamenal. Co se týká prezidentské kampaně, je skalním fanouškem Babiše. „Byl by prezidentem pro všechny lidi. Nikomu by nebránil, aby svobodně řekl jakýkoli názor. Dokázal by mluvit s investory a ekonomicky by pro naši republiku vytvořil lepší podmínky. Je bezkonkurenční,“ dodal. Kundera připouští, že zatím podle průzkumů bývalý premiér moc šancí na vítězství nemá. „Samozřejmě, ale průzkumům nemůžeme věřit,“ konstatoval.

„Lidé chtějí, aby jim někdo pomáhal v této těžké situaci“

Co se týká ostatních kandidátů, nemá o nich valné mínění. „Chtějí se dostat na pozici, brát peníze, pro lidi neudělají nic. Lidé chtějí, aby jim někdo pomáhal a byl s nimi v této těžké situaci. Nechtějí slyšet jen o tom, že se bude jednat v Bruselu, o nás bez nás…Babiš je průkopníkem všeho. Nebojí se. To mě na něm fascinuje. I když se na něj valí špína ze všech stran. Nikdo nevidí pravdu,“ uvažoval.

S pondělním rozsudkem v kauze Čapí hnízdo je i Martin Kundera velmi spokojen. „Celou dobu jsem tomu věřil. Věděl jsem, že to pan Babiš vyhraje. Věděl jsem, že je to mediální kauza. (Premiér Petr) Fiala a paní Pekarová (předsedkyně Poslanecké sněmovny, pozn. red.) se furt do něho naváželi. Navíc soud tak dlouho trval. To není možné,“ dodal.

Připomenout můžeme, že zatím rozsudek v kauze Čapí hnízdo není pravomocný, státní zástupce si vzal čas na rozmyšlenou, zda se odvolá, nebo ne.

Lidé zaplnili v pondělí večer hlavní sál i galerii Besedního domu a očekávali avizovanou talk show Andreje Babiše s názvem Řeknu Vám úplně všechno.

ParlamentníListy.cz reportáž z hlavního programu v Brně připravují.

Před zahájením talk show. Foto: Daniela Černá

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kéž by to vyšlo! To by Němcovou ranila mrtvice., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepravda vítězí , 10.01.2023 13:38:16

|  12 |  0

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…