Peklo má dnes zelenou barvu. Markéta Šichtařová s chotěm sepsali varování před nastupující totalitou, které si nikdo nevšímá

03.02.2017 13:49

Ekonomové Vladimír Pikora a Markéta Šichtařová popsali na svém blogu své partnerské začátky před 22 lety. Tehdy na diskusi studentů popisovali Dánům a Holanďanům, jak by jednou chtěli vstoupit do EU a že je nutné bojovat proti komunistům. „Tou dobou pro nás ještě byla EU vzor a čeští komunisté nejkrystaličtější zlo. Za těch 22 let je vše obráceně,“ uvedli ekonomové.

Peklo má dnes zelenou barvu. Markéta Šichtařová s chotěm sepsali varování před nastupující totalitou, které si nikdo nevšímá
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová v pořadu ČT Hyde park

„EU se měnila a měnila, až se definitivně proměnila v jistý druh socialismu, v němž neustále ubývá svobod. A čeští komunisti jsou... no, jak jen to říct? Ve srovnání s některými jinými vejlupky se ještě skoro zdají být mírumilovní a krotcí jak beránci,“ konstatují Šichtařová s Pikorou. Podle nich dokonce občas přemýšlí nad tím, že komunisté to mají v Poslanecké sněmovně v hlavě srovnané nejvíc, neboť mají nějakou ideologii. 

„Neříkáme, že je to ideologie pro nás přijatelná, ale alespoň je nějaká a ucelená. Komunisti, kteří studovali Marxe, jsou ve svých názorech přinejmenším celkem konzistentní. Víme, co od nich čekat. Jednotlivé axiomy a názory jim do sebe zapadají,“ konstatují se slovy, že jiné strany často melou páté přes deváté, protože žádnou ucelenou ideologii nemají. „Jen hájí zájmy svých majitelů či sponzorů. A dopředu je mnohdy těžké, až nemožné odhadnout, jak se k té které věci postaví,“ podotkli.

České komunisty nevnímají ani jako radikální. „Protože byť si ‚běžní komunisté‘ říkají komunisté, přeci jen dnes už (třeba na rozdíl od dvacátých let v Rusku) uznávají soukromý majetek. Na rozdíl od těch skutečně radikálních českých komunistů. Skutečně radikální čeští komunisté si dnes totiž neříkají komunisté, nýbrž Zelení,“ dodali bez servítek ekonomové. A poukazují na větu předsedy strany Matěje Stropnického, jenž uvedl, že squatting považuje jednak za projev autonomní kultury, jednak za kritiku společnosti, v níž vlastnictví je deklarováno jako nedotknutelná hodnota.

„Je libo překlad? Znamená to: ‚Soukromý majetek není žádnou hodnotou. Když se nám nebude líbit, jak někdo se svým majetkem zachází, prostě mu ho vezmeme a bude náš!‘ Totéž ovšem dělali komunisti po roce 1948. Nebo snad slyšíte nějaký rozdíl...?“ táží se Šichtařová s Pikorou. 

„Jedna možnost je, že buď jsou Zelení tak hloupí a naivní, že ‚jen‘ nechápou, že vlastnictví či nedotknutelný život jsou nepřekročitelné podmínky prosperující svobodné společnosti. Druhá možnost – ta horší – je, že chápou moc dobře, co říkají, a prostě nám chtějí svobodu znovu vzít,“ konstatují se slovy, že Zelení vlastně zakukleně říkají, že chtějí návrat před rok 1989, kdy stát „věděl“ lépe, co je dobré pro jednotlivce, než to jednotlivec věděl sám.

„Co je ovšem mnohem bizarnější: Kam se to ztratily naše rozlišovací schopnosti, že nejsme jako společnost v mnoha případech schopni v zelených identifkovat ony zakuklené echt-komunisty a pořád k nim coby společnost přistupujeme jako k ‚ochráncům přírody‘? Squatting má k podpoře přírody asi tak blízko jako jaderná energetika ke složení vaší pasty na zuby. Ochrana přírody je prostě jen falešná vábnička pro naivky, kteří ještě neidentifikovali pravou podstatu věci,“ uzavřeli.

Původní text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…