Peklo na maďarsko-srbské hranici: Uprchlíci prolomili plot. Policie nasadila vodní děla a slzný plyn

16.09.2015 16:35

Situace na uzavřené maďarsko-srbské hranici se velice vyostřila. Netrpěliví a zoufalí lidé, kteří se chtějí dostat za každou cenu dále do Evropy, na přechodu Horgoš-Röszke prolomili plot, informovaly zahraniční zdroje.

Peklo na maďarsko-srbské hranici: Uprchlíci prolomili plot. Policie nasadila vodní děla a slzný plyn
Foto: ReproFoto: DailyMail
Popisek: Imigranti na srbsko-maďarské hranici ničí plot

Policisté zasahovali proti rozvášněnému davu vodními děly a slzným plynem. Na místo byly povolány také obrněné vozy. Policistům se situaci na přechodu Horgoš-Röszke podařilo zatím zvládnout a dav zastavit.

Na srbsko-maďarské hranici se už přes noc nahromadily stovky imigrantů. Podle prohlášení maďarské vlády se ve středu začaly některé skupiny čekajících běženců radikalizovat, na srbské hranici dokonce prý stáli lidé s klacky a kovovými tyčemi a na policisty házeli předměty. Jak uvedl následně zpravodaj ČT, radikální jedinci pocházejí převážně z Afghánistánu. Na maďarskou hranici se jim ale nepodařilo dostat, maďarské zásahové jednotky je udržely v srbském příhraničním pásmu.

Podle současných informací nikdo nebyl zraněn, jen několik lidí po policejním zásahu slzelo. Do čela davu se postavilo několik žen, které nad hlavou držely mimina a malé děti, čímž se podle AP snažily vzbudit u policistů soucit. Ti však nikoho do Maďarska nevpustili.

Do oblasti hraničního přechodu Horgoš-Röszke se sjelo více než sto příslušníků maďarské pořádkové policie i členové protiteroristických jednotek.

„Policie podniká zákonná a přiměřená opatření na ochranu maďarské státní hranice a vnější hranice Evropské unie,“ uvedla v prohlášení k zásahu u Röszke maďarská policie.Podle informací ČT hodlá budapešťská vláda využít i armádní vozy Humvee.

Maďarské úřady, které se snaží zastavit příliv uprchlíků do země, v noci na úterý hranici se Srbskem uzavřely.

Slovinsko oznámilo, že kvůli uprchlické krizi dočasně zavádí hraniční kontroly na hranicích s Maďarskem. Řada uprchlíků totiž hledá cestu, jak maďarský plot obejít a zkouší to právě přes Chorvatsko a Slovinsko. Zprávu o tom přinesl server iDnes.cz. Budapešť žádá o pomoc Srbsko, tamní armáda by prý měla zakročit. Maďaři sáhli k použití vodních děl a jejich akce podle informací České televize prozatím neměla za následek vážněji zraněné v řadách migrantů.

Server Aktuálně.cz k tomu poznamenal, že uprchlíci se ve stále větším počtu přesouvají do Chorvatska, neboť jim chorvatský premiér přislíbil, že je nechá bez průtahů projít dál na vysněný Západ. Cesta přes Chorvatsko však může být velmi nebezpečná. Na Balkáně se pořád nachází množství minových polí z poslední války.

VIDEO: Uprchlíci se bouří u uzavřené maďarské hranice

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…