Pěkná svině. Foldyna přitvrdil ve sporu o Koněva

27.08.2019 22:12

Před nedávnem neznámý vandal polil sochu sovětského maršála Ivana Stěpanoviče Koněva v Praze 6 barvou. Pro opakovanost situace se už starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) neudržel, v rozhovoru pro Lidovky.cz rezolutně oznámil: „Když nám dojde trpělivost, socha Koněva skončí klidně ve sběru.“ Tím přinutil významné hlasy ze sociální demokracie se ozvat. Pustil se do něj známý obránce sochy Koněva, bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD), a ještě víc přitvrdil sociálnědemokratický poslanec Jaroslav Foldyna.

Pěkná svině. Foldyna přitvrdil ve sporu o Koněva
Foto: TOP 09
Popisek: Poslanec Ondřej Kolář

Poté, co neznámý vandal sochu polil rudou barvou a na její podstavec nastříkal nápis „Ne krvavému maršálovi, nezapomeneme“, rozhodlo se pomník dobrovolně očistit několik osob, bez vědomí radnice. Ta totiž již dříve avizovala, že pokud sochu opět někdo znehodnotí, mýt ji už poněkolikáté odmítá.

„Nevidím důvod, proč bych měl Rusům pořád dokola leštit generálské holinky,“ říká starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) v rozhovoru pro Lidovky.cz. Zároveň vysvětluje, proč pomník – jenž připomíná osobu jednoho z osvoboditelů Československa v roce 1945, ale zároveň také muže, který řídil krvavé potlačení maďarského povstání v roce 1956, či se podílel na sovětské okupaci v roce 1968 – radnice neodstranila, když vyvolává tak silné kontroverze. Čističe sochy pak neváhal označit za ruské trolly.

Anketa

Zaslouží si Věra Jourová pokračovat v Evropské komisi jako zástupkyně České republiky?

hlasovalo: 10648 lidí

Za svůj přístup sklízí slova plná odsouzení, některá z nich přicházejí z řad ČSSD. Exhejtman Michal Hašek (ČSSD) se na starostu Prahy 6 obořil se slovy, že mu nemá co docházet trpělivost, spíše by si měl prý „dát mokrý hadr na hlavu“. Mimo jiné zmínil, že ve své veřejné funkci odpovídá za svěřený majetek a měl by on osobně i jím vedená městská část bránit jeho poškozování, nikoliv jen velebit a nechat policejně perlustrovat ty, kteří jej zbavují následků vandalského činu.

K tomu také podotkl, že když kamery městské policie zachytily i „úklid“ a čistění sochy, měly by existovat i kamerové záznamy vandalského činu. Už si je vyžádaly orgány činné v trestním řízení společně s vysvětlením starosty a úředníků městské části Prahy 6. „Jak se on a jeho městská část s péčí řádného hospodáře stará o svěřený majetek?“ pokládá ve svém facebookovém příspěvku dotaz Hašek. A dodává, že historie ani přestupkové či trestní právo není o dojmech pana Koláře juniora, a už vůbec ne o tom, kdy mu „dojde trpělivost“.

Ke kritice se připojil i poslanec za ČSSD Jaroslav Foldyna a servítky si rozhodně nebral. Kolářovo „hrdinství“ je podle jeho slov „stejné jako postoj Vasila Biľaka v roce 1970“. A nabídl i přirovnání starosty k rozporuplné k postavě, jíž byl politik Komunistické strany Československa Drahomír Kolder, který byl v roce 1968 jedním z předních představitelů prosovětského kolaboračního křídla strany. Při oficiální posmrtné vzpomínce během zasedání Federálního shromáždění bylo konstatováno, že Kolder „v krizovém období let 1968 a 1969 se významně podílel na porážce pravicových sil“. „Je to prostě Kolder dneška a Kolder byl pěkná svině,“ udeřil Foldyna na Koláře.

Podle Kolářových slov většina lidí v Praze 6 pomník nechce. Od roku 2015 se kvůli němu pravidelně dvakrát do roka strhává bouře – v květnu, kdy se u něj scházejí komunisté, a v srpnu na výročí okupace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…