Pěkný smrad Pirátů a STAN. Lipovská zašťourala ve smlouvách. Rok 2017, Praha. Tohle se jim líbit nebude

15.11.2020 8:31

Institut svobody a demokracie, za nímž stojí ekonomka Hana Lipovská a novinářka Jana Bobošíková, přinesl text o tom, že Piráti a STAN změnu nepřinesou. Tyto dvě strany uvažují, že by šly do příštích sněmovních voleb společně, Piráti se k tomu prostřednictvím hlasování vyjádří v listopadu. Hnutí STAN už svou podporu společné kandidátce vyjádřilo.

Pěkný smrad Pirátů a STAN. Lipovská zašťourala ve smlouvách. Rok 2017, Praha. Tohle se jim líbit nebude
Foto: archiv H. Lipovská
Popisek: Hana Lipovská

„Ve dnech 20.-23. listopadu budou Piráti rozhodovat o tom, zda vyjednávat o předvolební koalici pro parlamentní volby s hnutím STAN. Špičky Pirátů včetně předsedy Ivana Bartoše jsou takovému scénáři vesměs nakloněny. Celostátní výbor hnutí STAN vyjednávání o předvolební koalici s Piráty schválil už 8. října. Pro nezasvěcené by se mohlo zdát, že dvě dynamické a konstruktivní opoziční strany k sobě prostřednictvím hlasování svých členů demokraticky hledají cestu,“ začíná svůj komentář Institut svobody a demokracie.

Anketa

Je v České republice zbytečně moc restaurací?

80%
20%
hlasovalo: 13086 lidí

„STAN je v podepisování koaličních smluv pro volby do Poslanecké sněmovny přeborník. Před necelými čtyřmi lety opustil TOP 09 a v dubnu 2017 podepsal Koaliční smlouvu pro volby do Poslanecké sněmovny s KDU-ČSL, která ovšem vydržela pouhé tři měsíce. Je přitom zajímavé, že v době, kdy oficiálně STAN před zraky novinářů a veřejnosti odcházel od TOP 09 a probíhaly námluvy s lidovci, úspěšně kvetla spolupráce zcela jiná. A to přímo v hlavním městě Praze, mezi zastupiteli – dnes některými poslanci ANO, ČSSD, Pirátů a STAN,“ píše se dále v komentáři.

Institut si všímá i toho, že Piráti se na hlasování připravují, mimo jiné vznikla i analýza, jež srovnává samostatnou a koaliční variantu. Ta uvádí dvě základní východiska. 

„Východisko první: Zachováme jednotu a principy, na kterých jsme vznikli. Dostaneme do veřejných funkcí kompetentní a čestné lidi a odstavíme staré i nové zkorumpované struktury,“ cituje Institut a toto východisko rozporuje tím, že při pohledu na společný postup zastupitelů STAN a Pirátů z ledna 2017 tato slova nepůsobí příliš věrohodně. 

„Tehdy totiž společnými silami podpořili usnesení zastupitelstva hl. města Prahy č. 23/25 ze dne 26. 1. 2017 prodat lukrativní pozemky městské části Praha-Lysolaje za 2.500 Kč za metr čtvereční. Tyto pozemky, původně určené pro výstavbu seniorského domu, se tímto hlasováním proměnily v lukrativní parcely pro vilové domy, které se na trhu prodávaly zhruba za 11.000 Kč za metr čtvereční. Pro tuto proměnu tehdy hlasovali ‚kompetentní a čestní‘ Piráti Ferjenčík, Michálek a Profant, spolu se zastupiteli STAN Plamínkovou a Růžičkou,“ popisuje Institut.

A všímá si i druhého východiska, které zní: Ve Sněmovně budeme i nadále tvrdou a současně konstruktivní opozicí. Prosadíme co největší část programu Pirátů. Po vyhraných sněmovních volbách chceme sestavit vládu a prosadit zbývající část našeho programu.

„K tomuto pirátskému východisku lze na základě předmětného hlasování uvést, že přeměnu pozemku, který byl původně určen pro výstavbu seniorského domu na lukrativní stavební parcely pro rodinné vily, podpořili Piráti i STAN opozičně ‚tvrdě a konstruktivně‘ vládní hnutí ANO  a  ČSSD, které tehdy stály v čele hlavního města. Ještě věříte na změnu?“ ptá se závěrem Institut svobody a demokracie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…