Peksa chce dál řešit právní stát v Polsku: Jinak budeme jako Rusko

05.05.2022 19:40 | On-line

Poslanec Evropského parlamentu Mikuláš Peksa (Piráti) v rozhovoru pro iROZHLAS.cz zkritizoval slova premiéra Petra Fialy „dodržování pravidel právního státu může jít teď v případě Polska stranou“. Řekl tak v souvislosti polské podpory Ukrajiny ve válce s Ruskem. „Hájit právní stát i v Polsku je naše povinnost, pokud nechceme být jako Rusko!“ reaguje europoslanec.

Peksa chce dál řešit právní stát v Polsku: Jinak budeme jako Rusko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Český premiér a předseda Občanské demokratické strany Petr Fiala se zastal Varšavy v jejím sporu s unijními orgány o dodržování pravidel právního státu v Polsku. V době ruské invaze na Ukrajině podle něj Poláci hájí evropské hodnoty příkladně.

Záznam celého pořadu najdete ZDE.

Peksa upozorňuje, že situace v polském soudnictví je naprosto neutěšená. „Už od úrovně nejvyššího soudu systémový problém proniká do nižších úrovní. Bude se to muset řešit, protože právní stát je atributem funkčního, moderního a nejen demokratického státu,“ zdůrazňuje.

„Byl to velmi nezodpovědný výrok a pan premiér určitě lituje, že ho pronesl. Právní stát je jednou ze základních funkcí moderního evropského státu,“ kritizuje Peksa premiéra Fialu, který se Polska zastal, když pronesl, že řešení právního státu počká na klidnější časy.

Dnes podle něj i v Rusku jasně vidíme, že tam je právní stát dlouhodobě destruovaný: „Rusko je země několikanásobně větší než Ukrajina, ale jeho armáda je tak zkorumpovaná, zastaralá a nefunkční, že není schopná se efektivně hnout ani v druhé ofenzivě na Donbasu. To je pro mě naprosto rozhodující. Musíme mít funkční právní stát v Evropě, jinak dopadneme jako Rusové,“ dodal pirát Peksa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…