Peksa vykládal Tvarůžkové, jak se v Bruselu Babišovi smějí. A odhalil, jaké mu teď chodí výhrůžky

22.06.2020 21:19

Česko se dostalo v Evropské unii opět do centra pozornosti kvůli záležitostem premiéra Andreje Babiše (ANO) a skupiny Agrofert. Podle rezoluce, kterou přijali evropští poslanci valnou většinou, jsou všechny případné střety zájmů na vládní úrovni netolerovatelné. Evropský parlament dal většinou najevo, že nesouhlasí s praktikami, které se týkají přijímání evropských dotací v případě, jenž se týká českého premiéra, a chce i po ostatních členech, aby střetu zájmů věnovali zvýšenou pozornost. K tématu si přizvala moderátorka Zuzana Tvarůžková do pořadu Interview na ČT24 europoslance Mikuláše Peksu (Piráti). Ten hovořil o tom, jak se Babišovi v Bruselu smějí, a prozradil, že mu od kontrolní mise chodí výhrůžky.

Peksa vykládal Tvarůžkové, jak se v Bruselu Babišovi smějí. A odhalil, jaké mu teď chodí výhrůžky
Foto: Piráti
Popisek: Mikuláš Peksa

Premiér Babiš použil termín „vlastizrádce“ právě na adresu europoslanců, kteří rezoluci v europarlamentu podpořili. Peksa v úvodu zdůraznil, že si rozhodně jako „vlastizrádce“ nepřipadá. Babiš se později za svůj výrok omluvil s tím, že šlo o nadsázku, a řekl, že jsou to „udavači“. „Takovou omluvu fakt nemůžu přijmout,“ smál se pirátský europoslanec.

Babišovo chování má podle něj „strašně zvláštní logiku“: „Přece pokud Česko je součástí Evropské unie, tak tím, že dodržujeme evropské zákony a požadujeme, aby byly dodržovány, nemůžeme zradit ani Českou republiku, ani EU, ani nikoho jiného. To je naše povinnost!“ kroutil Peksa nechápavě hlavou nad prohlášením českého premiéra.

Stojí za rezolucí Evropského parlamentu čeští europoslanci? „Byl jsem účasten mise kontrolního výboru Evropského parlamentu, která v České repulice proběhla, a je pravda, že když se ta rezoluce vyjednávala, tak v rámci jednotlivých politických skupin to řešily vždy pracovní skupiny zodpovědné za ten kontrolní výbor,“ uvedl Peksa.

Vyvrátil, že by osobně přesvědčoval a lobboval u jednotlivých europoslanců za to, aby jich v konečném počtu 510 hlasovalo pro zmíněnou rezoluci. Často prý v Bruselu zaznívají od europoslanců vtipy ohledně případu, jenž se týká českého premiéra. „To, že někdo zavtipkuje na adresu českého premiéra, se stalo mezi poslanci v posledním týdnu velmi normálním,“ odvětil na otázku, zda mezi sebou nevedli i jisté neformální rozhovory o tomto případu.

Kvůli této své aktivitě čelí Peksa výhrůžkám: „Dá se říct, že od té kontrolní mise až do současnosti jsem obdržel řadu výhrůžek jak na e-mail, tak na sociálních sítích. Vyhrožují mi třeba, že mě zmlátí tak, jak bylo zvykem v komunistické armádě před 40 lety. Tak... jako, kde žijeme?“ zarazil se Peksa.

Je podle svých slov upřímně rád, že na tom všem je vidět, že existuje rozdíl mezi zájmy České republiky a zájmy českého premiéra. „Tyto dvě věci mohou jít proti sobě. Důležité je vždy chránit fungování právního státu. Ukazuje se, že ten člověk, který chodí na jednání Evropské rady, nemusí být automaticky tak svatý,“ upozornil.

Evropská unie je podle něj často prezentována jako střet mezi národy, ale není tomu tak: „Je to střet principů a za těmi jsme vždy konzistentně stáli,“ připomněl Peksa hlasem své strany.

„Já souhlasím s principem, který je v této rezoluci uplatněn. Prostě potřebujeme pravidla pro předcházení střetu zájmů,“ vysvětloval europoslanec, co bylo jeho motivací zvednout pro rezoluci ruku.

Jsou skutečně česká pravidla v rozporu s těmi unijními? „Už v tuto chvíli můžeme jednoznačně říct, že české zákony nestačí na to, aby splnily unijní standard. Pomocí českých pravidel nejsme schopni zjistit, kdo je konečným vlastníkem firmy Agrofert, a napsat to na internet,“ řekl s tím, že například Slováci už takovou banální operaci dokážou. „A pokud to dokážou Slováci, tak my bychom to měli dokázat taky. Znamená to konkrétní změnu české legislativy,“ doplnil.

„Byl bych rád optimistou v tom smyslu, že bych doufal, že česká vláda navrhne české Poslanecké sněmovně novelizaci takových zákonů...,“ upřesnil, co přesně tedy nyní chtějí po české vládě, potažmo Andreji Babišovi.

Ty cesty, jak se něco takového může stát, jsou dvě: „Buď vznikne evropská regulace, která společný standard definuje, a Česká republika tuto evropskou regulaci implementuje. Nebo bude Česko proaktivní a vyřeší to,“ uvedl s tím, že však nemá důvěru v českou vládu, že by to skutečně chtěla vyřešit proaktivně. „Registrovali jsme během koronakrize opakované pokusy vlády protlačit Parlamentem novou verzi zákona, která však bude obsahovat tu samou díru, která tam byla už předtím,“ poukázal europoslanec.

„Česká vláda se nesnaží problém vyřešit, ale naopak nechat tam pro Babiše právní kličku,“ uzavřel Peksa s tím, že pokud zde není možná rozumná diskuse, aby se ošetřila finanční kriminalita v naší zemi, přijde evropský zákon, který zajistí, že finanční kriminalita bude stíhaná ve všech státech EU včetně České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…