Pelikán podal stížnost na snížení trestu exšéfa ROP Severozápad

22.04.2015 16:03

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán podal stížnost proti rozsudku pražského vrchního soudu, který snížil tresty v kauze bývalého ředitele dotačního úřadu Severozápad Petra Kušnierze. Vyslyšel tak dva roky staré přání vrchního státního zastupitelství, které zmírnění trestů označilo za neopodstatněné. Nejvyšší soud nyní může na základě stížnosti pouze vyslovit akademickým výrokem, že byl ve prospěch Kušnierze porušen zákon, rozsudek již zvrátit nemůže.

Pelikán podal stížnost na snížení trestu exšéfa ROP Severozápad
Foto: JUDr. Pelikán
Popisek: JUDr. Robert Pelikán

 Ministerstvo stížnost zveřejnilo na svém webu, upozornil server Aktuálně.cz. Kušnierz chtěl po žadatelích o evropské dotace úplatek nejméně 1,7 milionu korun. Ústecký krajský soud mu původně uložil 7,5 roku vězení, odvolací vrchní soud však následně počátkem roku 2013 trest snížil na samou spodní hranici trestní sazby - pět let. Zdůvodnil to tím, že v obdobných případech vyměřují soudy nižší tresty, a proto by byl vyšší trest nepřiměřeně přísný.

Ministerská stížnost pro porušení zákona směřuje proti šesti odsouzeným. Vedle Kušnierze byl podle ministra porušen zákon ve prospěch mužových kompliců Václava Poláčka, Romana Švece a Vladislava Hleby, kteří dostali jen podmíněné tresty, a také ve prospěch dvou žadatelů o dotace, kterým odvolací soud zrušil původně uloženou pokutu.

"Tresty uložené vrchním soudem byly ve zřejmém nepoměru k povaze a závažnosti trestného činu a k poměrům pachatelů," uvedl ministr. "Z hlediska povahy a závažnosti jednání obviněných je třeba zdůraznit, že se jednalo o účelové, vědomé a víceleté aktivní jednání skupiny pachatelů s cílem získání finančního prospěchu na úkor veřejných zdrojů," dodal. Jednání mužů je podle něj o to závažnější, že ve svém důsledku ohrozilo systém poskytování evropských dotací.

Kušnierz, který už byl z vězení podmíněně propuštěn na svobodu, figuruje v další kauze machinací v ROP Severozápad. Úřad údajně místo losování přímo dosazoval konkrétní externí hodnotitele projektů. Skupina obžalovaných prý takto ovlivnila dotace za více než 1,4 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…