Pelikán v ČT navrhl, abychom si nechali uprchlíky, kteří u nás již jsou, než je dovážet z Itálie

04.10.2015 14:55

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán a profesor Jiří Přibáň diskutovali v pořadu Otázky Václava Moravce o dopadech migrační krize na detenční zařízení z právního hlediska.

Pelikán v ČT navrhl, abychom si nechali uprchlíky, kteří u nás již jsou, než je dovážet z Itálie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Pelikán

„My se teď díváme na migrační vlnu z útesu nad mořem, protože se nás ještě úplně netýká,“ řekl hned v úvodu svého vystoupení v pořadu ministr spravedlnosti s tím, že on sám sice není odborníkem na azylové právo, ale momentálně podle něj nejsme na nějakou větší krizi připraveni. „Uprchlíci mají být zadrženi na chvilku kvůli nezbytným úkonům, ale ve skutečnosti jsou u nás několik týdnů,“ dodal a přiznal, že se může stát, že si budou stěžovat.

To ostatně hrozí i podle Jiřího Přibáně, podle něhož by se ovšem měl rozlišovat ekonomický migrant od politického uprchlíka. „Musíme sdělit, že k těm, kteří prchají před válkou, máme nejen mezinárodní, ale i jakousi morální povinnost,“ uvedl Přibáň u Moravce a zároveň podotkl, že by Evropská unie a její členské země měly být schopny rozlišit i běžence z Albánie, Srbska a jiných zemí od těch ze Sýrie.

„Měli bychom začít vést diskusi o tom, jak pomoci těm, kterým pomoci musíme, a jak se vypořádat s riziky migrační krize,“ řekl dále Přibáň, na jehož slova reagoval ministr spravedlnosti tak, že se nás v tuto chvíli problém zcela netýká, protože se běženci snaží obloukem Česku vyhnout. „Navíc ten, kdo tu skončí, nemá téměř šanci zažádat o azyl, protože je systém takový, že pokud víme, ze které evropské země k nám někdo přišel, tak se jej snažíme dostat zpátky a o azyl musí zažádat tam,“ vysvětlil.

Každý uprchlík nemusí být fanatik

Ministr spravedlnosti, který se byl v sobotu podívat v táboře v Jezové u Bělé pod Bezdězem, dále dodal, že uprchlíci, kteří momentálně pobývají v detenčních zařízeních, často vůbec nevědí, co je čeká, protože jim to není ani řádně vysvětleno. Chtějí se jen dostat pryč, ale žijí v jakémsi nevědomí. „Nevědí totiž ani, kde Německo končí a kde začíná,“ podotkl.

„Cizince se nejvíc bojí ti, kteří s ním nemají žádnou zkušenost,“ řekl posléze Přibáň, podle kterého je tu až moc velká hysterie ohledně uprchlíků. „Za každým vidíme islámského fanatika, přitom většina jich před Islámským státem prchá,“ poznamenal. K němu se ještě přidal Pelikán, podle něhož je třeba zlepšit podmínky pro zadržené běžence, protože jsou v zařízeních drženi několik týdnů. Těší se ven, přitom je možné, že po několika týdnech dostanou rozhodnutí o tom, že je jim pobyt v zařízení prodloužen. „Možná by ale stálo za to vzít si ty, které tu máme, než je sem složitě dovážet z Itálie, jak chce Evropská unie,“ naznačil Pelikán cestu, jak by se možná dalo vyhnout povinným kvótám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…