Penze se budou měnit. Premiér má hned šest variant

11.03.2012 16:34

Vláda má podle premiéra Petra Nečase asi šest variant, jak by se od příštího roku mohly zvyšovat penze. Důchody prý úplně zmrazit nechce. O vzorci pro valorizaci koalice jedná.

Penze se budou měnit. Premiér má hned šest variant
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodci v parku

"Ten konkrétní vzoreček (pro výpočet valorizace) bude teprve dohodnut. Máme zhruba šest variant, o kterých uvažujeme," řekl premiér v nedělních Otázkách Václava Moravce. Podle něj by ke zbrzdění růstu penzí musela v době ekonomické stagnace přistoupit jakákoliv vláda. Argumentoval tím, že penzistů rychle přibývá. Řekl, že důchodců je 2,8 milionu a loni 51 procent důchodů bylo předčasných.

Ekonomičtí ministři se shodli na tom, že vláda by měla snižovat schodky rozpočtu podle plánu a zemi nezadlužovat. Kvůli nepříznivému vývoji ekonomiky budou ale potřeba větší škrty a další opatření. Ministr financí Miroslav Kalousek navrhl mimo jiné zmrazení penzí na tři roky. Ministr práce Jaromír Drábek ČTK už dřív řekl, že by chtěl penze valorizovat aspoň o procento. Uvedl, že by se zvyšování mohlo řídit i tím, kolik se vybere na pojistném.

Nikdo nechce ožebračit důchodce

"Nikdo nemá zájem podlomit životní úroveň českých penzistů, proto valorizace bude," řekl Nečas. Podle něj by bylo správné, aby výpočet dál zahrnoval i kombinaci růstu mezd a inflace.

Opoziční ČSSD změnu valorizace odmítá. Podle šéfa strany Bohuslava Sobotky není předseda vlády schopen dodržet loňský slib důchodcům, že se jim růst cen po zvýšení DPH dorovná. "Je nepřijatelné, aby v situaci, kdy roste inflace, kdy se zdražuje, kdy rostou nejenom ceny potravin, ale porostou i ceny plynu, elektřiny, veřejné dopravy, léků ..., tak odmítnete důchodcům kompenzovat nárůst inflace, jak garantuje současné schéma (zvyšování důchodů)," řekl Nečasovi v televizní debatě Sobotka. Záměr kabinetu ostře kritizovaly i odbory.

Premiér uvedl, že kvůli letošní vyšší DPH se ceny zvedly o 1,2 procenta. Dodal, že za dalším růstem jsou vnější vlivy jako zvyšování cen potravin na zahraničních trzích či růst cen ropy a energií. Proti roku 2005 je reálná hodnota důchodu vyšší o 12 procent, řekl Nečas. Průměrná výše starobního důchodu činila ke konci loňska 10.552 korun. Muži pobírali v průměru 11.700 korun, ženy 9584 korun.

reklama

autor: par, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …