Penzijní reformu už nezrušíte, vysmál se Kalousek ČSSD

08.05.2011 15:21

Nečas je jen první mezi rovnými, říká Kalousek. Tluchoř se bojí zneužívání stavebního spoření na byty na Floridě. A Bohuslav Sobotka pochybuje o tom, zda celá vláda vůbec jedná demokraticky.

Penzijní reformu už nezrušíte, vysmál se Kalousek ČSSD

Vláda se musí připravit na květen plný protestů. V sobotu 7. května demonstrovala iniciativa ProAlt a další sdružení, 21. května budou demonstrovat odbory. Ty myslí, že by vláda měla stáhnout své reformy. A právě o vládních reformách diskutovali v Otázkách Václava Moravce Bohuslav Sobotka, Miroslav Kalousek a Petr Tluchoř.

Na vládní neochotu jednat o plánovaných reformách si stěžují jak odbory, tak i opozice, a to ústy Bohuslava Sobotky. Podle něj koalice upřednostňuje spěch ve schválení reforem před jejich doladěním s opozicí. Sobotka si přitom zoufá, že po dalších volbách, v případě, že jeho strana vyhraje, bude muset reformy korigovat.

Nedělní OVM:
Penzijní reformu už nezrušíte, vysmál se Kalousek ČSSD

„Předpokládám, že jednou volby vyhrajete a provedete dílčí změny, ale systém už nezměníte," vzkazuje Miroslav Kalousek Sobotkovi.

Ten se s podobným vyjádřením smířit nechce. „Je vůbec demokratické provádět nezvratné systémové změny, aniž by se bavila vláda s opozicí?" ptá se lídr sociálních demokratů. Vadí mu, stejně jako mimo jiné i odborům, především vyvedení části peněz ze současného průběžného systému do penzijních fondů.

K tématu:

Kalousek: Stojím za každým křovím. Můžu za všechno

Kalousek národu: Nepochopili jste mě. Takže takto...

Profesor Keller: Čím víc dětí máte, tím chudší umřete

Penzijní reformu nezměníte, směje se Kalousek

A kdy se reformy dočkají svého projednávání ve sněmovně? Podle Petra Tluchoře by se během června a července dalo většinu z nich projednat. Petr Tluchoř přitom připomíná, že reformy jsou pro ODS jedinou podmínkou smysluplnosti vlády.

Zatímco pro Kalouska i Tluchoře je rovná DPH velkým úspěchem, pro Sobotku je nepřijatelná. Bojí se, že důchodovou reformu, která se podle něj vyplatí jen bohatším, zaplatí především ti chudí.

Kalousek připouští, že až bude ve vládě ČSSD, tak asi znovu zavede nejednotný systém DPH, nebojí se však, že by po Nečasově vládě nic nezbylo. „Co nezměníte, to je penzijní reforma," směje se Kalousek.

Proti zneužití stavebního spoření brojí Tluchoř: žádné byty na Floridě a dovolené v Karibiku

Ústavní soud zrušil vládní zákon o stavebním spoření. Tím přišla vláda v rozpočtu o 6 miliard, s kterými počítala. Kalousek to rozhodnutí respektuje, rozhodně však není pro něj důvodem, aby jako jeden ze strůjců vládního zákona vyvozoval politickou zodpovědnost. Na tom se shodne i s premiérem.

Tluchoř dodává, že systém stavebního spoření je sice stabilní, nesmí však být zneužíván na kupování bytů na Floridě a dovolených v Karibiku.

To se nelíbí Sobotkovi. Vláda by politickou odpovědnost vyvodit měla. „Pánové z koalice hráli hazard a hráli vabank na úrovni veřejných rozpočtů," tvrdí Sobotka, kterému vadí, že ve schvalovaném rozpočtu už vláda počítala s šesti miliardami, které měla na stavebním spoření ušetřit. Přitom už v té době byla na vládní zákon podána stížnost u Ústavního soudu.

Sobotka vládě: změna nakonec bude ta, že se vrátí Bárta na svou pozici

Na přetřes přišly také otázky personálních změn vlády. Premiér Petr Nečas ji má během následujícího měsíce obměnit. Sám své záměry dosud nijak neupřesnil. Miroslav Kalousek to udělal za něj.

„Nikdo nebude shazovat vládu, ale žádný ministr TOP 09 nebude odstupovat jenom proto, že koaliční partneři mají problémy a skandály, které budou zastírat nesmyslnými obměnami vlády," varuje Kalousek.

Ten v Otázkách Václava Moravce nejen své spoludiskutéry, ale i televizní diváky šokoval výrokem, podle nějž pro něj premiér není šéfem, ale prvním mezi rovnými.

Proto Kalouskovi nepřipadá přinejmenším nezvyklé, když říká, že se žádných výtek od premiéra nedočkal, ale zároveň ani on vůči Nečasovi žádné výtky nemá. Měl by je však, kdyby byla ohrožena budoucnost ministrů za TOP 09 ve vládě.

Jeho koaliční partner Petr Tluchoř má na věc trochu jiný názor. Premiérovi by podle něj do personálních otázek vlády nikdo mluvit neměl, ani ODS. A upozornil, že problémy a skandály má jen jeden koaliční partner.

Bohuslav Sobotka přitom říká, že fakticky z vlády odešel akorát Vít Bárta a že se hodně nasměje, až se tam po všech vládních rozepřích a kauzách po dvou měsících opět vrátí.

reklama

autor: Matěj Pálka

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…