Penzisté zřejmě dostanou pěkný dárek. Výbor sněmovny se vyjádřil

04.11.2015 20:28

Penzisté a penzistky by měli dostat příští rok příspěvek k důchodu 1000 korun. Před závěrečným schvalováním příslušné předlohy ve Sněmovně to dnes podpořil sociální výbor. Nepřiklonil se k možnosti zvýšit příspěvek na 1200 korun ani k návrhu, jenž by zároveň zajistil vyšší než zákonnou valorizaci penzí. Poslanci by mohli o normě rozhodnout už tento pátek.

Penzisté zřejmě dostanou pěkný dárek. Výbor sněmovny se vyjádřil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Seniorka na sluníčku

Vláda chtěla původně poslat penzistům jednorázově 600 korun ještě před Vánocemi. Prosincový termín padl potom, co pravicová opozice zablokovala schválení normy zrychleně v úvodním kole. Koalice potom přišla s návrhem na výplatu 900 korun v únoru. Zdůvodnila to tím, že penze se příští rok zvýší podle zákonných pravidel v průměru jen o 40 korun měsíčně.

Důchody se v Česku zvyšují pravidelně k lednu

Sociální výbor dnes podpořil vlastní dřívější návrh dát důchodcům 1000 korun. Příspěvek o 200 korun vyšší neúspěšně prosazoval ve výboru zpravodaj normy Miroslav Opálka (KSČM) a zvýšenou valorizaci Vladislav Vilímec z ODS. Návrh občanských demokratů by znamenal to, že důchody by se od dubna zvýšily o 1,2 procenta. Penzisté by tak dostali i s jednorázovou dotací průměrně o 200 korun měsíčně víc než letos.

Náměstek ministryně Martin Kučera uvedl, že jednorázový příspěvek by mohli důchodci dostat v únoru nebo v březnu. Celkem přijde asi na tři miliardy korun. Návrh rozpočtu ministerstva práce a sociálních věcí pro příští rok tento výdaj nepředpokládá, měl by se pokrýt mimo jiné z očekávané úspory z letoška.

Důchody se v Česku zvyšují pravidelně k lednu, a to o růst cen a třetinu růstu reálných mezd. Inflace je letos nízká.

Starobní, invalidní a pozůstalostní důchody v Česku pobíralo podle údajů České správy sociálního zabezpečení na konci loňska 2,86 milionu lidí. Starobních důchodců bylo zhruba 2,36 milionu. Do konce letošního června jejich počet stoupl zhruba o 7000. Průměrný starobní důchod na konci loňska činil 11.075 korun, letos na konci prvního pololetí 11.316 korun. Penze se pak vyplácejí i z důchodových systémů resortu vnitra, obrany a spravedlnosti. Podle údajů ve státním závěrečném účtu průměrný starobní důchod loni vzrostl o 104 na 10.714 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…