Perla pouště, kterou zdecimovali vrazi. Rozhlasový reportér se vrátil ze Sýrie a podělil se o zážitky

19.04.2016 18:28

V dnešním vydání Dvaceti minut Radiožurnálu vystoupil zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Robert Mikoláš, který se vrátil ze Sýrie. Posluchačům se snažil přiblížit situaci ve městech Homsu, Palmýře i Damašku, mluvil také o volbách a o tom, jak to vidí Syřané.

Perla pouště, kterou zdecimovali vrazi. Rozhlasový reportér se vrátil ze Sýrie a podělil se o zážitky
Foto: FB Terezy Spencerové
Popisek: Dnešní Sýrie

„Celý svět mluví o této perle pouště, kterou zdecimovali vrazi,“ řekl o Palmýře Robert Mikoláš s tím, že je celé místo takřka zničené a ruští vojáci nyní likvidují minová pole. „Někdy jsou ty exploze tak ohlušující,“ poznamenal, „že to vypadalo jako sebevražedný útok.“ Nálože jsou i na silnici zalité asfaltem.

Rodiny, které do Palmýry přijely, sbalily všechno, co mohly, a zase odjely. Není tam totiž nic, elektřina, voda, nic. „Ten pohled je skutečně žalostný, když jsem přišel k poničenému muzeu a tam vidíte ty usekané hlavy, sbíječky,“ popisoval Mikoláš s tím, že ti bojovníci jednají pod vlivem drog a Daeš se svými mrtvými vůbec nezabývá.

„To město prostě vypadá, jako vybombardované Drážďany na konci druhé světové války,“ řekl Mikoláš o Homsu. „Teď se ti lidé začínají vracet, mezi troskami najednou je život,“ poznamenal s tím, že většina těch, kteří přicházejí, jsou křesťané, jež se slzami v očích začínají obnovovat svá obydlí. „Děkují bohu a děkují Asadovi, musím říct.“

Celý pořad zde.

„Je to prostě takový průřez tou Sýrií, která tady byla předtím,“ popisoval Mikoláš Damašek, jenž je ve srovnání s Homsem a Palmýrou jako „nebe a dudy“. Místní preferují Asada oproti jakýmkoliv islamistům, kteří by chtěli zničit to, co si daná společnost vybudovala.

Voleb se zúčastnila nadpoloviční většina obyvatel, život však jde dál a lidé na to mají velmi střízlivý pohled. „Je jasné, že Asad ty volby chtěl nechat proběhnout, aby ukázal, že platí ústava,“ řekl Mikoláš s tím, že z venku nemá význam hodnotit volby jako nelegitimní.

„Kdybychom tady měli číst všechny skupiny, tak to je na několik hodin, možná dní,“ řekl o ohromném množství džihádistických skupin, které tvoří syrskou opozici. „Umírnění, to slovo taky nemám moc rád,“ řekl Mikoláš a připomněl, že některé organizace, které v Ženevě zastupují umírněnou opozici, jsou přesně ty, jež řezaly křesťanům hlavy a brání se lidskými štíty. Dodal, že například se těchto rozhovorů neúčastní Kurdové, kteří na to mají z jeho pohledu přinejmenším právo.

Boje v Sýrii stále pokračují i navzdory uzavřenému příměří, v zemi to však vyvolalo vlnu uklidnění mezi místními. Velkou část území má stále pod kontrolou fronta an-Nusrá. Ta je vlastně syrskou pobočkou al-Káidy, a pokud na její straně bojují opoziční organizace, nemají si co stěžovat na to, že je syrská armáda bombarduje. „Zavřete hranici s Tureckem a prostě ta válka skončí do půl roku,“ poznamenal Mikoláš nejdůležitější faktor bojů.

„Uvědomme si, že probíhá i obrovská informační válka,“ řekl Mikoláš s tím, že každé médium sdílí zájmy svých plátců.

Syřané by podle Mikoláše uvítali další přítomnost ruských vojsk, která pro ně představovala možnost porážky islamistických bojůvek, s jejich odchodem však částečně opět vzrostla v regionu nejistota.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

8:04 Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

Rusové na Ukrajině dál postupují. Prý je to i kvůli tomu, že nejvyšší vojenský velitel ukrajinské ar…