Pěstí za právní stát v EU. Pirát Peksa chtěl „vytvořit tlak“

28.11.2020 16:18

Europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti) volá na sociálních sítích po tom, aby EU trvala na dodržování zásad právního státu. Kdo je dodržovat nebude, má být podle pirátského europoslance potrestán. A tady Peksa narazil. Přesvědčte se sami.

Pěstí za právní stát v EU. Pirát Peksa chtěl „vytvořit tlak“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Politici členských států EU se celé měsíce dohadovali o podobě rozpočtu EU na příštích sedm let a navrch na jednorázové pomoci státům zasaženým koronavirem v podobě 750 milionů eur. Většina členských států se také shodla na tom, že vyplácení těchto peněz má být podmíněno dodržováním zásad právního státu. A tady padla kosa na kámen.

Maďarsko a Polsko se totiž postavily proti. Evropská komise obě země dlouhodobě kritizuje za to, že zásady právního státu, mezi  které patří např. uchování nezávislosti soudů, dlouhodobě  obcházejí. Polský premiér Mateusz Morawiecki i maďarský premiér Viktor Orbán tuto kritiku dlouhodobě odmítají.

A politická bitva, zda je tlak na dodržování zásad právního státu v pořádku se vede i v Česku. Na jedné straně barikády stojí pirátský europoslanec Mikuláš Peksa – a na straně druhé stojí jeden z nejhlasitějších kritiků EU a momentálně předseda spolku Centrum nezávislosti České republiky František Matějka.

„Pomozte nám bránit právní stát v EU!“ napsal Peksa na sociální síti Twitter a přidal znak pozvednuté pěsti. A pokračoval: „K profilové fotce na FB si přidejte náš speciální rámeček a popis, který najdete na webu. Musíme vytvořit na vlády tlak, aby rozuměly tomu, že právní stát je základní podmínkou, na které se shodneme napříč EU,“ pravil pirát Peksa. A přidal ještě fotku EU.  

Podle Peksy musí politici členských států EU udělat všechno pro to, aby byla v jejich zemi zachována demokracie. Zákony musí být vyhlašovány veřejně a musí být všem občanům snadno dostupné, musí být nezávisle posouzeny a nesmí být v rozporu s mezinárodními úmluvami o ochraně lidských práv. Vedle toho musí státy zachovat nezávislost soudů a chránit občany před případnou zvůlí úřadů. A když už k ní dojde, občan musí mít možnost využít opravných prostředků. Peksa poukázal také na střet zájmů, kterému se státy musí snažit zabránit.

Pokud bude některý z těchto principů porušen, poškodí to zájmy EU jako celku a europoslanec pirát Peksa je jednoznačně toho názoru, že stát, který nejedná v souladu se zájmy EU, nemá od EU dostávat peníze.  

Tady se postavil František Matějka proti. „Na významu pojmu ‚právní stát‘ se v EU naštěstí neshodujeme. Naštěstí. A když to dobře dopadne, tak v zájmu záchrany nemalé části Evropy se tom významu neshodneme nikdy,“ napsal Matějka.

František Matějka a Mikuláš Peksa se ocitli ve při.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…