Pět klíčových otázek o letu MH17. Slovenský server na ně odpovídá

17.07.2015 21:50

Připomínáme si rok od pádu malajsijského letadla MH 17. Ukrajina a Západ tvrdí, že za sestřelením civilního letadla pravděpodobně stojí proruští separatisté. Moskva to ale důsledně odmítá a nabízí jiné verze toho, co se na nebi nad Ukrajinou stalo. Slovenský server konzervativnyvyber.sk přináší pět bodů, v nichž se oba pohledy na katastrofu zásadně rozcházejí.

Pět klíčových otázek o letu MH17. Slovenský server na ně odpovídá
Foto: tan
Popisek: Trosky malajského letadla na Ukrajině

Rusko tvrdí, že separatisté v žádném případě neměli techniku potřebnou k sestřelení daného stroje ze země. Musíme si uvědomit, že letělo deset kilometrů nad zemí, což je výška, které nedosáhnou ani některé stíhačky. Spojené státy ale oznámily, že separatisté obdrželi zbrojní systém BUK rakety odpálit. Taktéž Spojené státy tvrdí, že Ukrajina sice také vlastní BUK, ale v době útoku nebyl žádný v inkriminované oblasti. Rusko naproti tomu prohlašuje, že ukrajinská armáda v té době v oblasti cvičila a k sestřelu civilního letounu mohlo dojít omylem.

Spor se vede i o to, kdo měl inkriminované území pod kontrolou. Rusko tvrdí, že byla raketa vypálena z oblasti, kterou měli pod kontrolou Ukrajinci loajální Kyjevu. Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě přišla s přesně opačným tvrzením. Zmíněné území bylo v klíčovém okamžiku pod kontrolou separatistů, což naznačují i snímky daného území.

Rusko také tvrdilo, že letoun sestřelila stíhačka SU-25. Příliš nepřekvapí, že to ukrajinská strana popírá s poukazem na limity zmíněné stíhačky. Letoun by prý nebyl schopen dosáhnout zmíněné výšky deset kilometrů nad zení ani rychlosti, se kterou by byl civilní letoun schopen dohnat.

V otázce, kdo vlastně letoun sestřelil, stojí proti Moskvě i její vlastní experti. V letadle sice žádný ruský občan nebyl, ale Kreml nechal sestavit vlastní tým expertů s poukazem na to, že tragédii vyšetřují na Západě Nizozemci, ačkoli bylo letadlo sestřeleno nad Ukrajinou. Kyjev to vysvětluje tím, že většina obětí katastrofy byli Nizozemci, a proto vyšetřování vede tato země. K dokreslení celé situace je dobré říci, že i ruští experti tvrdí, že letoun MH17 zasáhla raketa vypálená ze systému BUK.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„My si jenom myslíme, že Rusko vyhrává,“ vypustil profesor oblíbený Respektem

7:40 „My si jenom myslíme, že Rusko vyhrává,“ vypustil profesor oblíbený Respektem

Rusko může tuto válku prohrát a mělo by jí prohrát, kvůli sobě samému, nevítězí na bojišti, ale pouz…