Pět letounů do Afriky. Letecká továrna z Kunovic slaví úspěch

25.03.2024 16:07

Český letecký průmysl zaznamenal další významný úspěch. Letadla z Kunovic začnou nově létat také v africkém Senegalu. Poté, co tradiční českou leteckou továrnu, původně vlastněnou ruským podnikatelem, před dvěma lety zachránila skupina Omnipol, jde o další signál, že se Aircraft Industries se svými letouny dokáže prosazovat i na jiných než ruských trzích, a navázat tak na svou více než sedmdesátiletou tradici, během které se do celého světa rozlétne více než 1 200 legendárních letounů L 410.

Pět letounů do Afriky. Letecká továrna z Kunovic slaví úspěch
Foto: Archiv Omnipol
Popisek: L 410 na cestě do Senegalu

Dva letouny L 410 NG odstartovaly v pondělí po sedmé hodině ranní z kunovického letiště na více než pět tisíc kilometrů dlouhou cestu do Senegalu. Letouny budou létat v barvách tamního největšího státního dopravce Air Senegal. „V loňském roce jsme pronikli s letouny na trhy ve střední Asii, nově posilujeme také na trzích v Africe,“ říká k úspěchu prezident společnosti OMNIPOL Jiří Podpěra. „Naše letouny mají díky svým specifickým vlastnostem mnoho výhod, a proto věřím, že Senegal bude dalším z mnoha spokojených uživatelů těchto legendárních strojů na africkém kontinentu,“ dodal Podpěra s tím, že pro OMNIPOL i dceřinou společnost Aircraft Industries, kde se letoun od základů vyrábí, je to významný milník.
 
Podle prezidenta skupiny OMNIPOL Jiřího Podpěry letouny L 410 NG nabízejí oproti staršímu modelu L 410 UVP-E20 vylepšené letové parametry a provozní charakteristiky, modernější technologie a inovovanou avioniku. Konkrétně má delší dolet, přepraví také o 500 kilogramů více nákladu. Dvojnásobně byl zvětšen také zavazadlový prostor.  
 
Za povšimnutí jistě stojí také fakt, že tzv. čtyřistadesítka je kompletně konstruována v kunovické továrně a na její výrobě se podílí 617 českých firem. K vlastní výrobě jednoho stroje je potřeba 13 000 součástek, 15 000 šroubů, 15 000 metrů kabelů a 180 000 nýtů.
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…