Pět lidí přišlo „poblít“ Babiše k Noře Fridrichové. A odpálili bombu: Pod rouškou návrhu vlády...

06.04.2020 8:52

Moderátorka 168 hodin Nora Fridrichová tepala vládu Andreje Babiše (ANO). Poukázala na to, že zatímco britská vláda se snaží pomáhat podnikatelům a živnostníkům, česká vláda se spíš jen tváří, že jim chce pomoct. V realitě podle ČT hrozí, že kabinet pomůže spíš Agrofertu Andreje Babiše, který je dočasně odložen ve svěřenském fondu premiéra.

Pět lidí přišlo „poblít“ Babiše k Noře Fridrichové. A odpálili bombu: Pod rouškou návrhu vlády...
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Nora Fridrichová

Pandemie onemocnění covid-19 tvrdě dopadla nejen na české pacienty, ale také na českou ekonomiku. Tvrdou ránu dostali čeští živnostníci, kterým sice vláda Andreje Babiše slíbila pomoc, ale šéfka státní kasy Alena Schillerová už třikrát podobu pomoci změnila.

Anketa

Obstál prezident Zeman v koronavirové krizi?

87%
13%
hlasovalo: 16663 lidí

Přitom živnostníků tu máme víc než milion, nejvíc v Evropě, a ekonomové varují, že může dojít ke změně ekonomických poměrů v zemi. Ve prospěch těch největších,“ zaznělo z úst Nory Fridrichové hned na úvod „koronavirové“ reportáže.  

Ještě 26. března Schillerová tvrdila, že osoby samostatně výdělečně činné koalice ANO a ČSSD podpoří částkou 15 tisíc korun měsíčně. „O pět dní později je ale vše jinak. „Alena Schillerová oznamuje, že stát podpoří drobné podnikatele příspěvkem 25 tisíc korun. Ovšem pouze jednorázově a s podmínkou,“ dozvíte se v reportáži. Onou podmínkou byl pokles tržeb za poslední 3 měsíce od ledna do března alespoň o 10 procent v porovnání se stejným obdobím z roku 2019. Fakticky tato podmínka znamenala, že řada živnostníků na pomoc nedosáhne.

Předseda Podnikatelských odborů Radomil Bábek za to kabinetu vyčinil. „Vláda si vytvořila takový hezký kabát, chlubí se tím, co dá živnostníkům, ale potom potichu, vespod, nastavila takové podmínky, aby jim to vyplácet vlastně nemusela. Já to považuju za obrovské pokrytectví,“ nebral si servítky Bábek.

Anketa

Podporujete Jana Hamáčka? (Hlasování od 2.4.2020)

37%
63%
hlasovalo: 17969 lidí

Někdejší tajemník pro evropské záležitosti při Úřadu vlády ČR, dnes prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza se přidal. „Marketingově ty věci vypadají krásně, ale když se člověk podívá na podstatu, tak zjistí, že řada lidí na tu pomoc nedosáhne,“ upozornil.

A ministryně Schillerová zařadila zpátečku. „Já naslouchám,“ oznámila na apríla. V noci na 1. dubna prý dostala na šest stovek e-mailů z příběhy rozzlobených živnostníků a je připravena podpořit změny ve Sněmovně. „My určitě ty podmínky zjednodušíme,“ slibovala.

Schillerovou před kamerami kritizoval i její šéf Andrej Babiš, který volal po zjednodušení podmínek. Přitom o jednorázovém příspěvku 25 tisíc a podmínce o poklesu tržeb rozhodovala v prvé řadě vláda – a tu Babiš vede. Což bylo v reportáži také připomenuto.

„Já už jim nevěřím ani nos mezi očima. Podle mého je to tak, že to zkusili. Zkusili nás opít rohlíkem, a když to nevyšlo, tak teď couvají,“ zareagoval na postup vlády Bábek. „To, co vidíme, je naprostý chaos,“ přisadil si Prouza.

Hned tři živnostníci se poté před kamerami ČT shodli, že Prouza popsal situaci přesně. Teď prý nevědí, jak dlouho přežijí, jak dlouho budou mít na nájmy, na jídlo a tak podobně.

V jiných státech Evropy vlády s pomocí živnostníkům a firmám tolik neotálely. Kupříkladu britský premiér Boris Johnoson, jenž se s onemocněním covid-19 ocitl v nemocnici, oznámil, že stát podpoří každého částkou ve výši britského průměrného platu. Lidé dostanou 2 500 liber, a to každý měsíc až do odvolání. Stát navíc podnikatelům poslal e-mail s informacemi, kde žádat o další pomoc.

V Německu to podle reportáže ČT probíhalo podobně.

A proč to tedy v České republice nejde?

„Já si myslím, že Česko si zatím nepřipouští, jak moc velký problém to pro ekonomiku je a bude,“ konstatoval Marek Dřímal, ekonom působící v Londýně. Hlavní ekonom Deloitte David Marek doplnil, že zahraniční vlády slibují poskytnout svým podnikatelům řádově vyšší pomoc než vláda v Praze podnikatelům českým.

V reportáži veřejnoprávní televize také zaznělo, že vláda Andreje Babiše nastavila pomoc tak, aby pomohla především velkým firmám, jako je Babišův Agrofert (dočasně odložený ve svěřeneckém fondu šéfa kabinetu).

„Vláda třeba přišla i se čtyřmiliardovým balíčkem pro potravináře a zemědělce. Z toho více než dvě miliardy mají jít na investice do zemědělských podniků. Asociace soukromého zemědělství se ale obává, že tyhle peníze spolknou velké holdingy. Jedním z nich je i holding Agrofert,“ uvedla ČT.

Mluvčí společnosti Agrofert Karel Hanzelka odmítl, že by na tom společnost profitovala. „Určitě se s podmínkami pomoci seznámíme a podle nich se rozhodne. Vyloučit to nelze. Odmítáme, že bychom s tímto programem nějak kalkulovali a na situaci profitovali,“ uvedl mluvčí.  

„Velký podnikatel přirozeně dosáhne na ty podpory snáz, protože má k tomu ten aparát. A ten velký podnikatel, protože je prostě velký, tak vyčerpá těch dotací daleko více. Tím pádem samozřejmě zbude méně na ty menší,“ upozornil agrární analytik Petr Havel.

Veřejnoprávní televize připomněla, že Agrofertu by se pomoc od státu hodila, protože musí splácet úvěry ve výši 43,8 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…