Pětapadesát tisíc za rok. Romové mohou dostat peníze na studium

27.07.2014 7:50

V Česku narůstá počet Romů, kteří vystudovali či studují vysokou školu. Studenti, kteří se na vysokoškolské studium necítí vzhledem k možným ekonomickým těžkostem, mohou požádat o speciální stipendium. Podle informací serveru iDnes.cz mohou získat až pětapadesát tisíc korun.

Pětapadesát tisíc za rok. Romové mohou dostat peníze na studium
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Romský festival v Chánově

„Stipendia hradí studentům z 16 zemí střední a východní Evropy ze soukromých zdrojů Romský vzdělávací fond se sídlem v Budapešti. Každý student dostává na rok 800 eur (cca 22 000 Kč), v případě studia na soukromé škole má možnost žádat i o proplacení části školného - celkově může dostat až 2 000 eur (asi 55 000 Kč),“ píše server o speciálních stipendiích.

Rostoucí počet vysokoškoláků může pomoci v řešení sporů

Nejvíc stipendistů pochází z Prahy, ale úspěšní žadatelé se najdou i mezi romskými obyvateli z Ústeckého či Moravskoslezského kraje. Mezi lety 2010 až 2013 stipendium získalo 151 uchazečů. Ti pak nejčastěji studují pedagogické obory. Romové mohou navštěvovat také bezplatné přípravné kurzy, které pořádá nezisková organizace Slovo 21, na nichž se připravují na budoucí studium na vysokých školách. Obsah výuky si domlouvají s vyučujícím individuálně podle potřeby. Z 251 absolventů kurzu se jich na vysokou školu dostalo 142.

Rostoucí počet vysokoškoláků může pomoci v řešení sporů mezi majoritou a romskou minoritou. „Potřebujeme mít politickou a zároveň společenskou reprezentaci, aby Romové byli vidět na běžných místech - jako úředníci, právníci, lékaři nebo knihovníci. Aby se to stalo normou a ne aby to byla výjimka jako teď,“ uvedla Martina Horváthová, koordinátorka projektu přípravných kurzů na vysokoškolské studium.

Odborníci také vyvrací jeden mýtus. Rozhodně prý není pravda, že by si Romové nevážili vzdělání. Absolventi mají ve své komunitě respekt. Kolik Romů studuje na vysokých školách, ale není možné přesně říci. Zákon totiž zapovídá sledování studentů podle etnika. Horváthová předpokládá, že teď může na vysokých školách studovat asi stovka Romů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…